Tiskové zprávy str. 1

Provoz JE Dukovany
Jaderné elektrárny

Hasiči v elektrárně Dukovany mají nový automobilový žebřík s dosahem 40 m

Flotila vozidel dukovanských hasičů se rozrostla o nový automobilový žebřík AZ 40, jehož rameno dosáhne až do výšky 40 metrů a je vybaveno i pro záchranu váhově nadrozměrných osob. Nový žebřík, který je náhradou za dosluhující plošinu, je výrazně modernější a rychlejší pro použití při zásahu. Hasičům tak výrazně pomůže při případných zásazích ve výškových budovách elektrárny, ale i v jejím okolí.

4. 7. 2024

Udržitelný rozvoj a ESG
Životní prostředí a obnovitelné zdroje
Elektrárny

Vodní elektrárna Vrané mění i druhý 50tunový rychlouzávěr. Spolehlivě sloužil od roku 1936

*Vrané nad Vltavou vyrábí bezemisní energii spolehlivě už téměř 90 let
*Po celou dobu elektrárna využívala dvojici 50tunových rychlouzávěrů
*Ty v případě nutnosti umí za necelých 30 vteřin uzavřít přívod vody k turbíně
*Letos energetici mění i druhou z obřích desek
*Elektrárna pokrývá spotřebu téměř 20 tisíc středočeských domácností

Podobně jako to loňské, je i letošní léto na vodní elektrárně Vrané nad Vltavou ve znamení historické modernizace. Také druhé z obou soustrojí bude mít od září nový rychlouzávěr, důležité zařízení schopné rychle zabránit vodě k přítoku na turbínu. Původní segment vážící 50 tun byl v elektrárně od samotného začátku provozu v roce 1936. Nejstarší energetický zdroj Vltavské kaskády a současně poslední elektrárna před Prahou vyrábí ročně více než 60 milionů kWh elektřiny a zajišťuje pravidelný průtok Vltavy směrem na metropoli. ČEZ důležitou elektrárnu pravidelně modernizuje, aby dokázala plnit zvýšené nároky na rychlou a spolehlivou dodávku bezemisní energie i v éře moderní energetiky.

3. 7. 2024

Teplárenství
Elektrárny

ČEZ Teplárenská: Topná sezona skončila, nyní jsou na programu dne odstávky

Severní Čechy – V průměru 208 dní trvala na severu Čech v režii společnosti ČEZ Teplárenská ze Skupiny ČEZ topná sezona 2023/24. Dodávky tepla přitom od září 2023 do května 2024 meziročně klesly o necelých 9 procent. Hlavním důvodem bylo mimořádně teplé počasí. S dodávkami tepla tak společnost začala rekordně až mezi 4. a 10. říjnem 2023, přičemž je ukončila 29. dubna 2024. Pouze na Chomutovsku se pak ještě během května při poklesu venkovních teplot dvakrát obnovila vytápění s definitivním ukončením dodávek tepla 20. května.

2. 7. 2024

Elektrárny
Teplárenství
Ostatní

Letní odstávky ČEZ Teplárenské na Trutnovsku

Východní Čechy – Pravidelné letní odstávky jsou naplánovány na Trutnovsku. Během nich dojde na klasickou kontrolu a údržbu technologie a rozvodů tepelné energie. V praxi to znamená, že proběhnou veškeré opravy, revize a údržbové práce, diagnostika technického stavu parovodů, horkovodů a teplovodů, kontroly výměníkových stanic, případně výměny dosluhujících armatur a podobně.

1. 7. 2024