Pokud jste v předpisu SIPO nenašli zálohu na elektřinu, nebo je tato záloha nižší než obvykle, je to tím, že jsme Vám do záloh zohlednili příspěvek státu na energie tzv. úsporný tarif a odpuštění poplatku za podporované zdroje energie (POZE). Více informací v textu níže

 


Kuchyň je další místností, která je doslova zaplněna elektrickými spotřebiči.

Bez nich je moderní vaření takřka nemožné a zdlouhavé.

I dnešní generace si pamatují nerovnoměrně hřející plynové trouby a těžko si představí, jakou péči musely hospodyňky věnovat kamnům.

Vaření je navíc stále oblíbenějším koníčkem a používáním kuchyňských pomocníků trávíme mnoho času. I v kuchyni ovšem můžete výrazně ušetřit využitím našich rad.

Sporák

  • Indukční varná deska má minimální tepelné ztráty. Přes vyšší pořizovací cenu je tak efektivnější než elektrická či sklokeramická varná deska.
  • Vařte zásadně na plotýnce s odpovídající velikostí a s poklicí – sníží se tak čas i náklady na vaření.
  • Pokud to lze, používejte tlakový (Papinův) hrnec – díky většímu tlaku se jídlo uvaří rychleji.
  • Horkovzdušná trouba umožní rovnoměrné pečení při nižší teplotě – dokáže tak uspořit až 40 % energie.

Srovnání nákladů na ohřev vody při vaření

  Rychlovarná konvice Indukční deska Litinová ploténka
Spotřeba 0,1 kWh 0,09 kWh 0,3 kWh
Doba 3:30 2:30 12:00
Cena 0,45 Kč 0,40 Kč 1,35 Kč

Výpočet proveden s cenou 4,50 Kč/kWh včetně 21% DPH dle D02d.

Chladnička a mrazák

  • Nastavte si na termostatu chladničky +4 °C ve střední polici a u  mrazničky -18 °C. Jen o dva stupně nižší teploty znamenají vyšší spotřebu až o 15 %.
  • Pravidelně odmrazujte. Stačí jeden centimetr námrazy, a spotřeba mrazničky stoupne až o 75 %.
  • Nestavte chladničku blízko zdroji tepla a umožněte, aby kolem ní proudil vzduch. S každým stupněm nad 20 °C narůstá spotřeba asi o pět procent. Spotřebu zvyšuje i vysoká vlhkost vzduchu.
  • V případě nákupu nové chladničky kupte úsporný typ A++ nebo A+++. Pokud má mrazničku, požadujte typ NoFrost, který nepotřebuje pravidelné odmrazování.

Digestoře

  • Komínové digestoře jsou efektivnější než tzv. recirkulační. Odvětrají špatný vzduch z vaření rychleji, tudíž spotřebují méně energie. Na druhou stranu úspornější komínové digestoře potřebují mít vlastní stavební výstup ven. Nejsou proto vhodné do všech bytů či domů.

Rychlovarná konvice

  • Ohřívejte vždy pouze tolik vody, kolik opravdu potřebujete.
  • Používání rychlovarné konvice je efektivnější oproti vaření vody v hrnci na klasickém elektrickém sporáku.

Mikrovlnná trouba

  • Pro ohřev menších porcí jídla představuje mikrovlnná trouba úspornější způsob než klasická trouba, kterou je nutné zdlouhavě rozehřát.

Tipy a triky

  • Při nákupu chladničky počítejte s 50 až 70 l na 1 osobu v domácnosti. Zbytečně poloprázdná chladnička spotřebovává více energie.
  • Nevkládejte do chladničky teplé, či dokonce horké jídlo, chladnička musí odpařující se teplo zchladit, a vy tak přicházíte o peníze.
  • Do mrazničky neukládejte nezakryté potraviny. Voda v potravinách se vypařuje i v mrazničce, a proto může způsobit námrazu a zvýšení energetické zátěže.
  • Nechte za chladničkou místo k větrání a třeba při odmrazování zbavte prachu i výměník tepla na zadní straně.
  • Zkuste odolat a neotvírejte zbytečně dvířka spotřebičů. Každým otevřením dvířek uniká z chladničky chlad a z trouby teplo, které se musí znovu vyrobit.
  • Myčku zapínejte vždy, až když je zaplněna.
  • Myjte i myčku – speciální přípravky odstraní mastnotu a nánosy uvnitř přístroje a myčka pak lépe umývá i při nízkých teplotách.
  • Energetické štítky obsahují i údaje za typovou spotřebu (například kolik elektřiny spotřebuje kombinovaná chladnička za rok provozu). Snadno tak porovnáte jednotlivé modely.
  • Používejte správné nádobí vhodné pro váš typ sporáku.
  • Při vaření snižte výkon ohřevu tak, aby se voda mírně vařila, výsledek je stejný jako při prudkém varu.
  • Pro zdravé, rychlé a chutné vaření lze použít speciální spotřebiče, jako je rýžovar, parní hrnec či „papiňák“.

Myčka

  • Oproti mytí pod tekoucí vodou myčka šetří až 60 % vody, a tím i 40 % energie vynaložené na ohřev vody.
  • Méně špinavé nádobí zkuste mýt v programu při 40 °C. S moderními mycími prostředky taková teplota stačí.
  • Úsporné programy myjí déle než konvenční, ale spotřebují méně vody i energie.

Srovnání nákladů na mytí stejného množství nádobí jako při jednom cyklu v myčce

  Ruční mytí Myčka
Počet várek 12 1
Spotřeba vody 80 l 7 l
Náklady na mycí prostředek 1,20 Kč 2,50 Kč
Cena za vodu 11,50 Kč 1,00 Kč

Stáhněte si Energetického rádce do svého počítače


ReakTour je na KVIFF

Chystáte se na 58. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary a chtěli byste navštívit nejstřeženější místa v zemi? Pak pro vás máme skvělou zprávu! ReakTour, první prohlídku jaderných elektráren na světě, můžete vyzkoušet po celou dobu festivalu. Najdete nás na Divadelním náměstí v Městské spořitelně.

28. 6. – 6. 7. vždy od 10 do 22 hodin.

Navigovat

Kam se podíváte?

Temelín Dukovany Dlouhé stráně