Pokud jste v předpisu SIPO nenašli zálohu na elektřinu, nebo je tato záloha nižší než obvykle, je to tím, že jsme Vám do záloh zohlednili příspěvek státu na energie tzv. úsporný tarif a odpuštění poplatku za podporované zdroje energie (POZE). Více informací v textu níže

 


Kuchyň je další místností, která je doslova zaplněna elektrickými spotřebiči.

Bez nich je moderní vaření takřka nemožné a zdlouhavé.

I dnešní generace si pamatují nerovnoměrně hřející plynové trouby a těžko si představí, jakou péči musely hospodyňky věnovat kamnům.

Vaření je navíc stále oblíbenějším koníčkem a používáním kuchyňských pomocníků trávíme mnoho času. I v kuchyni ovšem můžete výrazně ušetřit využitím našich rad.

Sporák

  • Indukční varná deska má minimální tepelné ztráty. Přes vyšší pořizovací cenu je tak efektivnější než elektrická či sklokeramická varná deska.
  • Vařte zásadně na plotýnce s odpovídající velikostí a s poklicí – sníží se tak čas i náklady na vaření.
  • Pokud to lze, používejte tlakový (Papinův) hrnec – díky většímu tlaku se jídlo uvaří rychleji.
  • Horkovzdušná trouba umožní rovnoměrné pečení při nižší teplotě – dokáže tak uspořit až 40 % energie.

Srovnání nákladů na ohřev vody při vaření

  Rychlovarná konvice Indukční deska Litinová ploténka
Spotřeba 0,1 kWh 0,09 kWh 0,3 kWh
Doba 3:30 2:30 12:00
Cena 0,45 Kč 0,40 Kč 1,35 Kč

Výpočet proveden s cenou 4,50 Kč/kWh včetně 21% DPH dle D02d.

Chladnička a mrazák

  • Nastavte si na termostatu chladničky +4 °C ve střední polici a u  mrazničky -18 °C. Jen o dva stupně nižší teploty znamenají vyšší spotřebu až o 15 %.
  • Pravidelně odmrazujte. Stačí jeden centimetr námrazy, a spotřeba mrazničky stoupne až o 75 %.
  • Nestavte chladničku blízko zdroji tepla a umožněte, aby kolem ní proudil vzduch. S každým stupněm nad 20 °C narůstá spotřeba asi o pět procent. Spotřebu zvyšuje i vysoká vlhkost vzduchu.
  • V případě nákupu nové chladničky kupte úsporný typ A++ nebo A+++. Pokud má mrazničku, požadujte typ NoFrost, který nepotřebuje pravidelné odmrazování.

Digestoře

  • Komínové digestoře jsou efektivnější než tzv. recirkulační. Odvětrají špatný vzduch z vaření rychleji, tudíž spotřebují méně energie. Na druhou stranu úspornější komínové digestoře potřebují mít vlastní stavební výstup ven. Nejsou proto vhodné do všech bytů či domů.

Rychlovarná konvice

  • Ohřívejte vždy pouze tolik vody, kolik opravdu potřebujete.
  • Používání rychlovarné konvice je efektivnější oproti vaření vody v hrnci na klasickém elektrickém sporáku.

Mikrovlnná trouba

  • Pro ohřev menších porcí jídla představuje mikrovlnná trouba úspornější způsob než klasická trouba, kterou je nutné zdlouhavě rozehřát.

Tipy a triky

  • Při nákupu chladničky počítejte s 50 až 70 l na 1 osobu v domácnosti. Zbytečně poloprázdná chladnička spotřebovává více energie.
  • Nevkládejte do chladničky teplé, či dokonce horké jídlo, chladnička musí odpařující se teplo zchladit, a vy tak přicházíte o peníze.
  • Do mrazničky neukládejte nezakryté potraviny. Voda v potravinách se vypařuje i v mrazničce, a proto může způsobit námrazu a zvýšení energetické zátěže.
  • Nechte za chladničkou místo k větrání a třeba při odmrazování zbavte prachu i výměník tepla na zadní straně.
  • Zkuste odolat a neotvírejte zbytečně dvířka spotřebičů. Každým otevřením dvířek uniká z chladničky chlad a z trouby teplo, které se musí znovu vyrobit.
  • Myčku zapínejte vždy, až když je zaplněna.
  • Myjte i myčku – speciální přípravky odstraní mastnotu a nánosy uvnitř přístroje a myčka pak lépe umývá i při nízkých teplotách.
  • Energetické štítky obsahují i údaje za typovou spotřebu (například kolik elektřiny spotřebuje kombinovaná chladnička za rok provozu). Snadno tak porovnáte jednotlivé modely.
  • Používejte správné nádobí vhodné pro váš typ sporáku.
  • Při vaření snižte výkon ohřevu tak, aby se voda mírně vařila, výsledek je stejný jako při prudkém varu.
  • Pro zdravé, rychlé a chutné vaření lze použít speciální spotřebiče, jako je rýžovar, parní hrnec či „papiňák“.

Myčka

  • Oproti mytí pod tekoucí vodou myčka šetří až 60 % vody, a tím i 40 % energie vynaložené na ohřev vody.
  • Méně špinavé nádobí zkuste mýt v programu při 40 °C. S moderními mycími prostředky taková teplota stačí.
  • Úsporné programy myjí déle než konvenční, ale spotřebují méně vody i energie.

Srovnání nákladů na mytí stejného množství nádobí jako při jednom cyklu v myčce

  Ruční mytí Myčka
Počet várek 12 1
Spotřeba vody 80 l 7 l
Náklady na mycí prostředek 1,20 Kč 2,50 Kč
Cena za vodu 11,50 Kč 1,00 Kč

Stáhněte si Energetického rádce do svého počítače