19. 3. 2002

200 miliard kilowatthodin z Jaderné elektrárny Dukovany

Na počátku března dosáhla celková výroba Jaderné elektrárny Dukovany 200 miliard kWh elektřiny. Toto množství elektřiny přesahuje chápání veřejnosti také proto, že elektřina jako produkt zcela zevšedněla. Pamětníci ručního čerpání vody, ručního řezání, vrtání a uklízení pomalu odcházejí a málokdo si něčeho tak běžného jako elektřina považuje. Všem se nám zdá příliš drahá.

Ušlapej si svou elektřinu !

Akce "Duhový šampionát - 200 miliard z Dukovan" zaměřená na střední školy a média, vytváří pomocí sportovního zápolení představu o tom, co to ta "kilowatthodina" vlastně je. Proběhla v únoru a počátkem března. Úkolem soutěžících týmů byla zcela běžná záležitost. Co nejrychleji ohřát elektrickým vařičem určité množství vody. Problém spočíval v tom, že potřebnou elektrickou energii si musel soutěžící „ušlapat" na speciálním rotopedu - cyklotrenažeru vlastní silou. Soutěž dotovaná hodnotnými cenami pro školy i pro studenty měla tři kola.

První kolo - přihlášení do této celostátní soutěže bylo spojeno s vědomostním kvízem. Druhé kolo - semifinále se konalo z důvodů širšího záběru soutěžících i médií na třech místech republiky (JE Temelín, Praha, JE Dukovany).

Třetí kolo - finále soutěže spojené s oslavou 200 miliard kWh vyrobených v Dukovanech se nekonalo nikde jinde než právě v Dukovanech. Během finálového úsilí studentských týmů se na informační panel promítala výroba jaderné elektrárny.„4. března v 3.47 h dosáhla Jaderná elektrárna Dukovany po 17 letech provozu výroby 200 miliard kilowatthodin. Tento objem výroby nepředstavuje pouze finanční hodnotu, ale také velkou úsporu skleníkových plynů z nespálených milionů tun uhlí. O tom, že vyrábět elektřinu není jen tak, a že se přitom můžete i zapotit, si vyzkoušíte při této soutěži. Budete na kolech ohřívat vodu na teplotu varu. Víme, že na to je potřeba asi 100 Wh, což je energie, kterou vyprodukujete za cca 30-40 minut. Jaderná elektrárna Dukovany za tu dobu vyrobí asi desetmilionkrát víc s tím rozdílem, že se při tom nepotí a nebudeme u toho funět. Abychom naši produkci elektřiny nahradili šlapáním, spotřebovali bychom každou hodinu na 200 milionů takových skvělých studentů jako jste vy," uvedl před zahájením finále soutěže ředitel EDU pro techniku a provoz Aleš John.

S nabídkou účasti v soutěži oslovili organizátoři soutěže asi 2500 středních škol. I přes probíhající jarní prázdniny odpověděly tři stovky škol a na start v semifinále se nominovalo 3 x 15 družstev. Pravidla soutěže stanovila desetičlenným týmům ze středních škol z celé ČR (5 děvčat a 5 chlapců) povinnost na rotopedech s dynamem vyrobit v průběhu cca 30 minut elektřinu nezbytnou k uvaření 1,1litru vody. Studenti se v pedálech střídali po minutě. Uvést vodu do varu se sice nepodařilo, nicméně výkon vítězů - studentů brněnského gymnázia, kteří dokázali půlhodinovým usilovným šlapáním vyrobit 0,074 kWh elektrické energie a  ohřát vodu z 19,4 na 80,4 oC bude i tak zapsán do Guinnessovy knihy rekordů. Žáci vítězné školy získali pro svou školu vybavení v hodnotě 100 tisíc korun a sami odjeli na horských kolech, na nichž se soutěž konala.

Jak bylo soutěžícím po těle?

Člen vítězného družstva, Petr Šabata, nám bezprostředně po soutěži sdělil, že se cítí bezvadně, pouze nemůže popadnout dech. Štěstí ve tváři jednoznačně dokazovalo radost z vítězství. „Fyzicky bylo finále náročnější částí soutěže, psychicky jsme na něj ale byli připraveni lépe než v semifinále," konstatoval. Vedoucí nejlepšího týmu, profesorka tělocviku gymnázia z Brna Barbora Cvejnová, k využití získané ceny dodala: „Na škole vzniká internetová učebna, takže výhru využijeme pravděpodobně na její počítačové vybavení, ráda bych část prostředků získala i pro děcka na tělesnou výchovu. Všechny členy tohoto týmu učím, věřila jsme, že našlapou. Mám z nich velkou radost."

Zájem médií o akci byl značný a všichni přítomní se shodli na tom, že by bylo dobré, kdyby se jednalo o 1. ročník pravidelné soutěže. Sportovní happening je všem jednoduše srozumitelný a bylo by možné pořádat tuto soutěž i s mezinárodní účastí. Konečně i finále v Dukovanech se mimo hlavní soutěž zúčastnilo studentské rádio z Rakouska. Gymradio Hollabrunn 94,5 a ohřevem vody z 21,3 C na 78,9 C se vyrovnalo všem finalistům.