9. 6. 2000

AD: Temelín: Je čeho se obávat LN 6.6. 2000

Obdivuji paní Stuchlíkovou. Umí poutavě psát a přitom si přiznat, že není odborníkem. To každý nedokáže. Proto bych s ní chtěl v několika bodech polemizovat...

Obdivuji paní Stuchlíkovou. Umí poutavě psát a přitom si přiznat, že není odborníkem. To každý nedokáže. Proto bych s ní chtěl v několika bodech polemizovat.

  • Nehoda v Tokai (Japonsko1999) se nestala v jaderné elektrárně. Nedokáži si představit, že by se takovéto porušení předpisů mohlo stát v jakékoliv současné elektrárně na světě. Už jenom proto, že tak silně obohacený uran žádná komerční elektrárna nepoužívá.
  • Radioaktivní odpady. Většina z nich (nízko aktivní) se skutečně do země ukládá. Samozřejmě po řádném a schváleném zajištění. U nás má toto ukládání na starosti Správa úložišť radioaktivních odpadů. Vysoce aktivní odpady se však zatím trvale ukládají pouze v USA. Ale tam už jich mají významné množství. Úložiště vybudované v solné formaci se označuje jako WIPP a je v provozu v Novém Mexiku. Slouží především pro vysoce aktivní odpady z výroby jaderných zbraní. U nás se vysoce aktivní odpady jen skladují. Myslím, že těch pár bezpečných kontejnerů, na které si může návštěvník elektrárny Dukovany třeba i sáhnout, zatím nestojí za postavení nákladného hlubinného úložiště. Ale na jaderných účtech všech zemí se na národní úložiště už střádá. Bez ohledu na to, že palivo bude pravděpodobně dále přepracováváno a až na nepatrný zbytek využito. Doufám, že Evropská Unie jednou vyspěje v integraci tak, že bude stačit jedno úložiště v nejspolehlivější lokalitě na celou Evropu.
  • Nitro Země je tvořeno radioaktivním magmatem. Já sám jsem si vědomě postavil dům na hornině obsahující přírodní uran. Vím, že bude trvat asi miliardu let než ho tam bude polovina a také vím, že je s tím spojeno určité riziko. Ať si to uvědomujeme či ne, riziko je ve všem. I akt zrození je velmi riskantní. Přesto se stále rodíme. A nerodíme se jen náhodou, ale často i po zralé úvaze rodičů.
  • Riziko nás provází po celý život. Chodíme, plaveme, jezdíme na kole, na koni i autem. Dokonce i létáme. Mé riziko spočívající v tom, že se živím prací s radioaktivními odpady pro Správu úložišť radioaktivních odpadů a bydlím na radioaktivní hornině v Třebíči je přitom tisíckrát nižší než riziko dobrého zpravodajského novináře, který se podepisuje pod zajímavé články vlastním jménem.
  • Srovnávejme míru rizika a možné následky s očekávanými přínosy a jejich pravděpodobností. A udělejme si cvičně osobní referendum i o každém novém letadle a novém typu auta. Třeba pak zjistíme, že nepotřebujeme nové auto, když statistiky ukazují, že každý běžně frekventovaný typ auta zabije během své doby životnosti asi 300 nevinných lidí.
Jaroslav Kulovaný, Třebíč