13. 1. 2010

Auto pro Městskou policii v Týně

Dnes bylo uvedeno do ostrého provozu auto Městské policie v Týně nad Vltavou. Náklady na pořízení plně vybaveného zásahového vozidla dosáhly 650 tisíc a byly pokryty půl miliónem korun Nadace ČEZ a rozpočtem města.

Vozidlo Škoda YETI v policejní úpravě má náhon na všechna kola a do zkušebního provozu bylo uvedeno na Vánoce 2009. I proto se dnes jeho symbolické uvedení do ostrého provozu uskutečnilo pod rozsvíceným vánočním stromem na vltavotýnském náměstí Míru.

Z pohledu Nadace ČEZ je to první podpora pořízení zásahového vozidla městské policie na území ČR. „Současná situace je taková, že je potřeba podpořit i nástroje, které pomáhají zajistit regionální rozvoj měst v různých oblastech. Do této doby Nadace ČEZ přispívala na pořízení vozidel především v oblasti sociálních služeb. Věřím, že auto pro městskou policii v Týně udělá dobrou službu, která bude ku prospěchu rozvoje města i jeho obyvatel,“ uvedl při uvedení vozidla do provozu František Lust, zástupce Nadace ČEZ.

Město je zařízlé do hlubokého údolí Vltavy a tak obhospodařujeme i řadu odlehlých rekreačních i trvale osídlených oblastí. Proto jsme chtěli, aby naše městská policie měla možnost i v těchto místech účinně zasáhnout. Nyní při sněhové kalamitě jsme si v terénu ověřili, že naši strážníci jsou s tímto vozem schopni i tyto těžko přístupné oblasti zkontrolovat a zasáhnout tam. Díky půlmilionovému příspěvku Nadace ČEZ jsme tak rozšířili působnost a mobilitu našich strážníků po celém katastru města. Současně jsme i lépe připraveni i na řešení situací při povodních, které jsme již v tomto století řešili několikrát,“ pochvaluje si Karel Hájek, starosta Týna nad Vltavou, který tvrdí, že díky větší mobilitě, tak město získalo dalšího „strážníka“.

Těmi kdo budou vozidlo denně využívají jsou vltavotýnští strážníci, kteří s ním v průběhu tří týdnů zkušebního provozu udělali velmi dobrou zkušenost. „Auto využíváme od loňských Vánoc. V tuto chvíli jsme schopni se dostat i do chatových oblastí kolem Týna kam jsme se do této doby prakticky nedostali. Věřím, že i touto prevencí tam můžeme eliminovat časté krádeže. Vozidlo je vybaveno i mikrofonem s venkovním reproduktorem, takže v případě povodní či kalamit můžeme přímo z auta lidem sdělovat důležité informace k přijatým opatřením města a pomoci tak eliminovat možné škody. Kufr s mříží nám pomáhá i při převozu odchycených volně pobíhajících psů. To jsou v poslední době naše poměrně časté zásahy. I proto chceme auto ještě vybavit přepravní bednou na zvířata. Každopádně jsme dostali velkého pomocníka, který v Týně chyběl,“ chválí si zásahové vozidlo vedoucí strážník Městské policie Týn nad Vltavou Martin Macháček.

 

Ing. Marek Sviták
tiskový mluvčí JE Temelín