9. 11. 2000

Bezdůvodné a zbytečné blokády

Jaderná legislativa České republiky je srovnatelná se západoevropskou praxí. Domníváme se, že postavení SÚJB je srovnatelné s postavením dozorných orgánů v západoevropských zemích...

Asociace západoevropských národních jaderných dozorných orgánů (WENRA), které povolují a dohlížejí na provoz jaderných elektráren v Belgii, Finsku, Francii, Německu, Itálii, Holandsku, Španělsku, Švédsku, Švýcarsku a Velké Británii, má tyto cíle:

  • Rozvíjet společný přístup k jaderné bezpečnosti a dozoru, zvláště v rámci Evropské unie
  • Poskytnout státům Evropské unie možnost nezávislého prověření jaderné bezpečnosti a dozoru v kandidátských státech
  • Vyhodnocovat problémové otázky týkající se jaderné bezpečnosti a dozoru a docílit společného postupu
WENRA

My, představitelé jaderných dozorných orgánů, kteří jsme sdruženi v asociaci WENRA, jsme zvážili dosažený stav jaderné bezpečnosti v kandidátských státech pro vstup do Evropské unie, Bulharsku, České republice, Maďarsku, Litvě, Rumunsku, Slovensku a Slovinsku, a vzali jsme do úvahy výsledky, které získali experti WENRY a specialisté z technických podpůrných organizací z Francie a Německa, a přicházíme s následujícími závěry:

ČESKÁ REPUBLIKA - Jaderné elektrárny a státní dozor

Postavení dozoru a dozorného orgánu (SÚJB)

Jaderná legislativa České republiky je srovnatelná se západoevropskou praxí. Domníváme se, že postavení SÚJB je srovnatelné s postavením dozorných orgánů v západoevropských zemích. SÚJB vydalo řídící postupy, včetně dobře zpracovaného licenčního postupu, které při porovnání s postupy dozorných orgánů západoevropských států vycházejí příznivě.

Doporučení: Další zdokonalení by mohlo vycházet z následujících doporučení. Doporučuje se, aby vláda České republiky důrazně prosazovala zavádění nového zákona týkajícího se havarijní připravenosti a plánování. Také by měly být upraveny smluvní předpisy SÚJB, aby mohly obsahovat, pokud to bude vhodné, dlouhodobé zajištění potřebné technické podpory na vysoké úrovni.

Stav bezpečnosti jaderných elektráren (Dukovany, Temelín)

JE Dukovany V počátečních letech provozu byly provedeny úpravy, které odstranily bezpečnostní nedostatky původního projektu. Do roku 2004 bude realizován program rozsáhlé modernizace MORAVA, s výjimkou výměny I.

Kultura bezpečnosti je odpovídající. Dokumenty hodnotící bezpečnost, např. pravidelné bezpečnostní posudky, jsou zpracovávány způsobem, který odpovídá západní praxi.

Poté, co bude program modernizace dokončen, se očekává, že JE Dukovany dosáhne takové bezpečnostní úrovně, která bude srovnatelná se stejně dlouho provozovanými jadernými elektrárnami v západní Evropě.

JE Temelín Program na zdokonalení bezpečnosti JE Temelín je tím nejkomplexnějším programem, který byl v elektrárně typu VVER-1000/320 použit.

Mezinárodní spolupráce měla výrazný vliv jak na zlepšení bezpečnosti (projekt, provoz, schválení bezpečnosti), tak i na kulturu bezpečnosti.

Kombinace východní a západní technologie byla úspěšně zvládnuta. Vzájemné vztahy mezi technologiemi byly brány do úvahy během celého programu modernizace a pro propojení východní a západní technologie byla použita standardní západní praxe. Během procesu spouštění bude muset být potvrzena integrace odlišných technologií.

Některé bezpečnostní problémy musí být ještě objasněny, ale v okamžiku jejich vyřešení JE Temelín dosáhne takové úrovně bezpečnosti, která je srovnatelná s provozovanými západními elektrárnami s tlakovodními reaktory.

Názor WENRY na bezpečnost jaderných elektráren vychází z norem pro hloubkovou ochranu a přidružené bariéry, které jsou obecně používány v západní Evropě.

Společný názor WENRY na dozor nad jadernými zařízeními je založen na všeobecných předpokladech pro nezávislý a silný systém dozorných orgánů. Za jadernou bezpečnost jsou zodpovědné jednotlivé státy, bezpečnost všech jaderných zařízení provozovaných ve státě přísluší dozorným orgánům kandidátských zemí, a to v souladu se státní legislativou a předpisy.

(*) Švýcarsko se nezúčastnilo vypracování této zprávy

Aktuální stav provozu jaderné elektrárny je možno zjistit denně po 24 hodin na telefonickém čísle 0618-81 1234 automatické informační služby.

Ing. Petr Spilka - spilkp1.edu@mail.cez.cz
mluvčí Jaderné elektrárny Dukovany