21. 1. 2010

Cvičení - Dukovany opět ve tmách?

Ve čtvrtek 22.1.2010 proběhlo v Jaderné elektrárně Dukovany tradiční cvičení BlackOut o ztrátě elektrického napájení části elektrárny. Elektrárna a její partneři cvičí pravidelně po skutečných událostech v srpnu a září v roce 2006 po problémech v přenosové síti Evropské unie pracovala JE Dukovany v ostrovním režimu.

I tentokrát zvolil scénář za iniciátora obtíží extrémní poryvy větru.Působením větru dojde k pádu stožárů vedení V511, 512 (SOK1-OSL) ze Sokolnic do Oslavan. Tím dojde k výpadku vedení V5586,5587 (OSL-EDU) mezi Oslavany a EDU kde se automaticky přepojí na V5584,5585 (SLV1) do Slavětic. ...

Ale pojďme od technického značení ke stručnému laickému popisu cvičení.

Napájení elektrárny je opravdu dobře zabezpečeno a tak musí scénář cvičení přistoupit k další sérii mnoha poruch aby se EDU ocitla v ostrovním (deficitním - energie se nedostává) režimu.

Simulace další série poruch zajistí, že se 2. blok ocitne ve tmách.

Dnes se ale v Dukovanech necvičila obvyklá obnova napájení z Mohelna a Dalešic ale nacvičovala se spolupráce se zdrojem ukrytým pod Vranovskou přehradou, kterou vlastní firma EoN. Cvičení ukázalo, že i tato možnost obnovy napájení je možná i když nezbytná komunikace zabrala asi o půl hodinu více než v případě minulých cvičení s Dalešicemi. Výsledky cvičení zpracujeme a navrhneme zlepšení, která by dobu Black Out - bez vnějšího napájení zkrátila i v tomto případě na minimum.

 

Ing. Petr Spilka

Tiskový mluvčí ČEZ, a. s., Jaderná elektrárna Dukovany