16. 4. 2002

Cvičení krizového štábu Elektrárny Dukovany

Dne 9.4.2002 se v Jaderné elektrárně Dukovany uskutečnilo cvičení krizového štábu. Tématem cvičení byl výtok oleje a nafty do přehradní nádrže Mohelno.

Dne 9.4.2002 se v Jaderné elektrárně Dukovany uskutečnilo cvičení krizového štábu. Tématem cvičení byl výtok oleje a nafty do přehradní nádrže Mohelno

Vzhledem k tomu, že reálný únik ropných látek do životního prostředí z technologických systémů Jaderné elektrárny Dukovany je velice nepravděpodobný z důvodu zdvojení ochranných bariér, byla ropná havárie simulována netradičním způsobem. Simulace proběhla tak, že se předpokládalo, že se převrhnul nákladní automobil, který vezl sudy s olejem.

Při havárii došlo k poškození sudů a do přehradní nádrže Mohelno uniklo 1000 l oleje a 300 l nafty.

Po cvičném svolání havarijního štábu následovalo přijetí nápravných opatření a členové štábu na místě sledovali postup hasičů - záchranářů při simulované likvidaci ropné havárie.Hasiči - záchranáři v limitu 30 minut od vyhlášení ropné havárie spustili jeřábem na vodní hladinu motorový člun a roztáhli norné stěny na hladině přehrady. Tím by zamezili šíření ropných látek do životního prostředí.