18. 2. 2002

Duhový šampionát - dnes je třeba uzavřít přihlášky

Jaderná elektrárna Dukovany není jen předním výrobcem elektřiny. Mezi všemi elektrárnami světa je setrvale na předních místech v šetrnosti k životnímu prostředí, lidem v okolí i ke svým pracovníkům.

Výroba Jaderné elektrárny Dukovany se uvádí k 24 h předchozího dne, elektrárna ale není jen předním výrobcem elektřiny.

Jaderná elektrárna Dukovany není jen předním výrobcem elektřiny. Mezi všemi elektrárnami světa je setrvale na předních místech v šetrnosti k životnímu prostředí, lidem v okolí i ke svým pracovníkům.

V jaderných elektrárnách dochází při štěpení uranu neutrony nejen k uvolňování energie, ale i k uvolňování radioaktivního záření. Tento parametr se pečlivě měří a pracovníci, kteří mohou s tímto neviditelným zářením přijít do styku, jsou vybaveni dozimetry, přístroji které toto záření měří. Když se dávky záření všech pracovníků za rok sečtou, dostaneme takzvanou “Kolektivní efektivní dávku - KED?.

Všechny elektrárny světa se mezi sebou v tomto parametru porovnávají. Jaderná elektrárna Dukovany je setrvale mezi nejlepšími. Za jeden rok obdrží pracovník, který přichází do styku se zářením, 0,5 miliSievertu (mSv). Ostatní zaměstnanci a obyvatelstvo obdrží cca 0,000 02mSv. Chcete vědět co to znamená? Udělejme si představu sami. Porovnejme tyto hodnoty s tím, co dobře známe, v čem po staletí člověk žije.

K základnímu srovnání nám poslouží dávka přírodního záření. Je to záření, které je tu již od vzniku naší planety, nezávisle na existenci člověka jako vzduch či světlo, jenom není vidět. K přirozeným zdrojům ionizujícího záření patří kosmické záření a záření z radioaktivních prvků obsažených v zemské kůře, ale i přirozené radioaktivní látky v nás samých. Intenzita přírodních zdrojů se mění, aniž o tom víme, podle místa pobytu, způsobu života (bydlení, stravování, větrání, cestování ....)

Druh zdroje ozáření

Velikost ozáření

mSv -miliSieverty

Celková přírodní dávka záření v České republice (země, potraviny, vlastní tělo, vesmír, Slunce..)

2,00 - 3,00
Přírodní dávka záření ze země na Vysočině (oblasti s radonem)

1,9
Přírodní dávka záření země v okolí Jaderné elektrárny Dukovany (oblast chudá na radon)

1,1
Dávka záření pracovníkům se zářením v Jaderné elektrárně Dukovany (z KDE)

0,5
Dávka záření ostatním pracovníkům v Jaderné elektrárně Dukovany a obyvatelstvu 0,000 02
Přírodní dávka kosmického záření při letu letadlem (4000 km výška 10 km) 0,1 - 0,2
Přírodní dávka záření při vysokohorském výletu (1 týden výška 4 km)

0,01- 0,1
Lékařské radiodiagnostické vyšetření trávicího traktu** 1,0 - 4,0

** Vysoké dávky při lékařských radiodiagnostických vyšetřeních jsou ospravedlněny tím, že se předchází poškození organismu vyšetřovanou nemocí, nebo zraněním.

Do začátku dnešního dne vyrobila Jaderná elektrárna Dukovany celkem 199 400 789 000 kWh elektřiny. Při mrazivém počasí se účinnost elektrárny, a tím i její výkon, mírně zvyšuje. Navýšení v první části uplynulého víkendu mohlo činit setiny až desetiny procenta.