27. 5. 2002

Dukovany na 100% - co na tom?

Dukovany opět pokrývají 1/5 energetické potřeby České republiky. Jsou tu však zajímavější zprávy.

“Děkuji pěkně" - Na přehnaný optimismus někdy stačí trojčlenka

Českými médii proběhla 23.5. "Dobrá zpráva":

Slunce umí vyrobit energii, ale ne zadarmo

Solární elektrárnu instalovala společnost Pražská energetika na budově svého sídla v ulici Na hroudě v Praze 10.

"Není první, ale je jediná v Praze i v republice, na níž lze přesně sledovat její výkon," řekl vedoucí poradenského střediska PRE Josef Raffay. Společnost se rozhodla instalovat na svoji budovu elektrárnu proto, aby měli zákazníci šanci si ji dokonale prohlédnout, ověřit její chod a dostat se i k dalším informacím o obnovitelných zdrojích elektřiny. Fotovoltaická elektrárna, jak se jí odborně říká, má jmenovitý výkon 2.550 wattů a dodá do sítě 2,5 MWh za rok. Pro představu: deset minut chodu elektrárny při optimálních podmínkách "utáhne" hodinové svícení čtyřiceti 11wattových zářivek. Náklady na vybudování se v tomto případě pohybovaly kolem jednoho a půl milionu korun. Cena je dvojnásobná proti tomu, co by stála běžného zákazníka právě kvůli rozsáhlé měřicí technice, která slouží k informacím o chodu elektrárny. Plocha fotovoltaických článků, které přeměňují sluneční svit v elektrickou energii, je zhruba 20 m 2. ... Podle odborníků mají solární elektrické panely velkou budoucnost. Podle propočtů je možné pokrýt energetické potřeby České republiky solárními panely rozmístěnými na rozloze 49 krát 49 km. ...... (Konec citátu.)

To je úžasné, nač potřebujeme Temelín, pomyslí si čtenář. “STOP Temelín!? vykřikne rozčílený ekologista. Škoda, že nevezmou do ruky tužku a papír a “do hrsti? rozum.

20 m2 solární elektrárny Pražské energetiky prý stálo podle textu 1/2 z 1 500 000,- ..........750 000,- Kč

49 km x 49 km= 2 401 000 000 m2 pro celou Českou republiku by tedy přišlo na 9,00375e+13- Kč

To znamená, že by stálo jako 900, slovy devětset Temelínů po sto miliardách korun. Tonoucí se stébla chytá, a tak ekologista volá: “Provoz by byl ale zdarma a bez odpadů!"

Ne tak docela, kromě nezbytné údržby by bylo vždy po 5 letech třeba vyměnit miliardy akumulátorů a staré akumulátory zlikvidovat či recyklovat, a po 20 letech by dožily nejen již 3x obnovené akumulátory, ale i solární panely (zlikvidovat, recyklovat?). V období životnosti Temelína, to je do r. 2040, by se tak na tento obnovitelný zdroj vynaložilo prostředků za dalších cca 1000 -2000 Temelínů.

“Děkuji pěkně"