28. 4. 2010

Dukovany oslaví 25. výročí provozu 1.května 2010 vyjížďkou po Energetické cyklostezce a otevřením půjčovny elektrokol

V sobotu 1. května 2010 proběhne hned několik událostí. Již tradičně se uskuteční zahájení cyklistické sezóny vyjížďkou z Oslavan. A protože JE Dukovany právě v těchto dnech oslaví 25 let od zahájení provozu, pojedou cyklisté tentokrát po Energetické cyklostezce, a to z Oslavan k JE Dukovany, kde bude připraven krátký program.

Zde se všichni cyklisté sejdou a mohou se zúčastnit programu před informačním centrem JE Dukovany – občerstvení zajistí Dalešický pivovar, k poslechu zahraje coutry skupina Červen 29 a svůj provoz slavnostně zahájí půjčovna elektrokol. Poté odjedou cyklisté zpět do Oslavan, kde bude program pokračovat koncertem skupiny Grýn, otevřena budou muzea na Oslavanském zámku.

Z Třebíče bude vypraven cyklobus, který pojme 40 cyklistů (s koly). Pro prvních 200 účastníků zaregistrovaných na startu v Oslavanech bude připraveno pamětní tričko a poukázky na občerstvení v Oslavanech i v JE Dukovany. Trasa měří asi 55 kilometrů, mapa i výškový profil jsou umístěny na internetových stránkách www.cykloklub-oslavany.cz.

Program:

9:00 - Prezentace účastníků na zámku v Oslavanech (do 10.30)

10.30 Slavnostní zahájení na nádvoří zámku v Oslavanech

10.40 Společný start

12.30 – 13.30 Program před JE Dukovany k 25.výročí zahájení provozu

Slavnostní zahájení provozu půjčovny elektrokol

14.30 – 17.00 příjezd do cíle v Oslavanech

Program na zámeckém nádvoří do 19 hodin

Zveme všechny cyklisty z Vysočiny i jižní Moravy.

Projekt půjčovny elektrokol vznikl ve spolupráci s Pivovarem Dalešice, kde také bude půjčovna s celodenním provozem umístěna. V provozu bude v době cyklistické sezóny, tedy od května do září. Kromě toho budou na kulturních a sportovních akcích v regionu probíhat prezentační akce elektrokol. Veškeré informace o fungování půjčovny elektrokol budou umístěny na internetových stránkách www.pivovar-dalesice.

V půjčovně je připraveno pět elektrokol  typu A2B Hybrid, která budou vybavená elektromotorem o síle max. 250W a maximální rychlosti příšlapu 25 km/h napájené Li-Ion baterií, které je homologované pro silniční provoz. Při používání tohoto typu kola musí cyklista šlapat, ale díky elektrickému motoru je jeho výkon mnohonásobně podpořen. Dojezd na jedno dobití baterie v synchronizaci se šlapáním je až 70 km. Kola byla navržena a konstruována v Německu.

V okolí půjčovny bude od května v provozu dobíjecí stanice elektrokol – Infocentrum JE Dukovany, a postupně budou následovat další (Jaroměřice nad Rokytnou, Náměšť nad Oslavou, Kramolín, Koněšín, Rouchovany).

K vypůjčenému kolu obdrží každý cyklista nezbytné příslušenství - nabíječka, lékárnička, přilba, zámek, jednoduché nářadí, pumpička.

Pravidla užívání kol budou stanovena Výpůjčním řádem. Půjčovné se bude pohybovat v rozmezí 150 – 300 Kč v závislosti na době vypůjčení. Doprava a cestování na elektrokolech je ekologické, omezením používání automobilů se přispívá ke snížení znečišťování životního prostředí.

Prohlédněte si VIDEO o startu první půjčovny elektrokol.

Ing. Petr Spilka
tiskový mluvčí Skupiny ČEZ
Jaderná elektrárna Dukovany