2. 11. 2000

Elektrárna pracuje v režimu 1

Po včerejším zvýšení výkonu reaktoru na 1,5% jeho nominálního výkonu pokračovali pracovníci elektrárny Temelín v plnění programu energetického spouštění. Dnes ráno v 05.53 hodin vstoupil první temelínský blok do režimu 1.

Po včerejším zvýšení výkonu reaktoru na 1,5% jeho nominálního výkonu pokračovali pracovníci elektrárny Temelín v plnění programu energetického spouštění. „Dnes ráno v 05.53 hodin vstoupil první temelínský blok do režimu 1. Výkon reaktoru je nyní stabilizován na 2,5% pro další plánované testy," uvedl tiskový mluvčí elektrárny ing. Milan Nebesář.

Při stoprocentním výkonu vyprodukuje reaktor jednoho temelínského bloku 3000 megawatt tepelných (MWt). „Již při současném výkonu reaktoru tedy vyprodukuje elektrárna asi 75 MWt. To je srovnatelné například s výkonem teplárny v Písku, která má výkon 81 MWt. Šestnáctiprocentní výkon temelínského reaktoru bude na úrovni českobudějovické teplárny s výkonem 480,5 MWt," uvedl příklad Milan Nebesář.

Temelínská elektrárna je postavena a bude provozována pro výrobu elektřiny. „K prvnímu přifázování turbosoustrojí však dojde až v podetapě energetického spouštění s výkonem reaktoru do 30%. Tepelná produkce reaktoru při postupném zvyšování výkonu je využívána zařízením sekundárního okruhu a bude pokrývat vlastní spotřebu bloku. Již nyní je však potřeba odvádět část vyprodukovaného tepla přes přepouštěcí stanici do kondenzátorů. Voda, která kondenzátorům teplo odebírá, je nyní odváděna do chladicích věží a rozptýlena do ovzduší. To jsou ty obláčky čisté páry, které lze nyní zatím nad jednou z temelínských chladicích věží vidět," doplnil tiskový mluvčí elektrárny.

Informace o parametrech na bloku dnes 2.11. 2000 v 06.00 hodin:

blok pracuje v režimu 1
tlak v primárním okruhu je 15,6 MPa
teplota vody v primárním okruhu je 280°C
koncentrace kyseliny borité je 6,50 g/kg
výkon reaktoru je 2,5% nominální hodnoty

TISKOVÁ ZPRÁVA ČEZ, a.s., 2.11.2000

Ing. Milan Nebesář
tiskový mluvčí JE Temelín