1. 11. 2000

Elektrárnu čeká energetické spouštění

Temelínská elektrárna má za sebou první štěpnou reakci - nastartování reaktoru, které se uskutečnilo 11. října a etapu fyzikálních testů, která následovala. Žádost na Státní úřad pro jadernou bezpečnost o přechod do režimu 1, to znamená do fáze energetického spouštění, byla podána 20.října.

Temelínská elektrárna má za sebou první štěpnou reakci - nastartování reaktoru, které se uskutečnilo 11. října a etapu fyzikálních testů, která následovala. Žádost na Státní úřad pro jadernou bezpečnost o přechod do režimu 1, to znamená do fáze energetického spouštění, byla podána 20.října. V průběhu minulého týdne byly na Státní úřad pro jadernou bezpečnost předány i zbývající protokoly o provedených zkouškách. „Nyní čekáme na posouzení veškeré předané dokumentace jejíž poslední část byla státnímu úřadu předána včera v poledne," uvedl tiskový mluvčí elektrárny ing. Milan Nebesář.

„Cílem etapy energetického spouštění je převedení bloku z režimu 2 do režimu 1 a jeho bezpečné dovedení přes postupné zvyšování výkonu na nominální tj. 100% výkon. To vše při souběžném ověřování všech základních projektových funkcí a prověřování jeho vlastností v normálních i v abnormálních provozních stavech. Závěr několikaměsíční etapy energetického spouštění vyvrcholí 144 hodinovým nepřetržitým průkazným chodem. Ten musí prokázat bezpečný a spolehlivý provozu bloku ještě před jeho uvedením do etapy asi ročního zkušebního provozu," doplnil ing. Milan Nebesář.

Celý proces energetického spouštění a ověřování bloku je rozdělen do devíti podetap, které na sebe logicky i časově přímo navazují. „Hranice jednotlivých podetap jsou definovány hladinami výkonu reaktoru a to do 5%, 12%, 30% a 45%. Po ukončení této podetapy je plánována dvoutýdenní odstávka bloku. Následovat budou podetapy do 55%, 75%, 90% a 100% nominálního výkonu reaktoru. Poslední částí energetického spouštění bude již zmíněný 144-ti hodinový průkazný chod bloku," uvedl tiskový mluvčí elektrárny.

Informace o parametrech na bloku dnes 30.10. 2000 v 05.15 hodin:

blok pracuje v režimu 2
tlak v primárním okruhu je 15,6 MPa
teplota vody v primárním okruhu je 279°C
koncentrace kyseliny borité je 6,50 g/kg
výkon reaktoru je 0% nominální hodnoty

TISKOVÁ ZPRÁVA ČEZ, a.s., 30.10.2000

Ing. Milan Nebesář
tiskový mluvčí JE Temelín