3. 11. 2000

Energetické spouštění i s podporou simulátoru

Ve výcvikovém středisku JE Temelín jsou v provozu dva simulátory. Veřejně známým je plnorozsahový simulátor, který je přesnou replikou blokové dozorny. Na něm probíhá výcvik operativního personálu elektrárny. Druhým je tzv. displejový simulátor, který je tvořen pracovními stanicemi a simulačním řídícím systémem.

Ve výcvikovém středisku JE Temelín jsou v provozu dva simulátory. Veřejně známým je plnorozsahový simulátor, který je přesnou replikou blokové dozorny. Na něm probíhá výcvik operativního personálu elektrárny. Druhým je tzv. displejový simulátor, který je tvořen pracovními stanicemi a simulačním řídícím systémem. Od ledna letošního roku slouží především jako inženýrský nástroj pro podporu zkoušek bloku. „V současné době jsou na něm v rámci technické podpory energetického spouštění připravovány simulace zkoušek přechodových procesů, které nás na bloku čekají. Provedení prvního balíku testů na displejovém simulátoru, které bude předcházet reálným zkouškám na bloku, nás čeká v průběhu příštího týdne," uvedl vedoucí týmu simulátor ing. Marcel Šulc.

Hlavním cílem zkoušek přechodových procesů je ověření, že při projektem uvažovaných abnormálních stavech na reaktorovém bloku spojených například s výpadky technologického zařízení je blok schopen, automaticky a bezpečným způsobem, dosáhnout nového ustáleného stavu. Tedy bez nutnosti ručních zásahů operativního personálu blokové dozorny. „Cílem těchto zkoušek tedy bude potvrzení, že během automatického přechodu bloku do nových provozních stavů a v průběhu stabilizace bloku nevybočí jeho hlavní parametry z rozmezí stanoveného projektem pro bezpečný provoz elektrárny. Zkoušky budou prováděny na všech výkonových úrovních reaktoru, ale jejich největší množství nás čeká teprve v úrovních od 30% výkonu reaktoru a vyšších," uvedl tiskový mluvčí elektrárny ing. Milan Nebesář.

„Naším úkolem je tedy plánovanou zkoušku nejdříve provést na displejovém simulátoru. Výsledky a průběh každé simulace bude detailně vyhodnocen. V předstihu tak bude možné provoznímu personálu říci co může při reálné zkoušce očekávat. To ve svém důsledku pomůže k optimální přípravě vlastních zkoušek na bloku. Ty tak budou moci proběhnout plynule, s maximální mírou bezpečnosti a minimálním dopadem na životnost technologického zařízení," doplnil ing. Marcel Šulc.

Informace o parametrech na bloku dnes 3.11. 2000 v 05.15 hodin:

blok pracuje v režimu 1
tlak v primárním okruhu je 15,6 MPa
teplota vody v primárním okruhu je 280°C
koncentrace kyseliny borité je 6,50 g/kg
výkon reaktoru je 2,2% nominální hodnoty

TISKOVÁ ZPRÁVA ČEZ, a.s., 3.11.2000

Ing. Milan Nebesář
tiskový mluvčí JE Temelín