28. 11. 2000

Energetické spouštění pokračuje kontrolou turbosoustrojí

"Od 14. listopadu, kdy jsme dostali souhlas od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost k přechodu do druhé podetapy energetického spouštění s výkonem bloku do 12 % nominálního výkonu, bylo k dnešnímu dni provedeno 45 ze 154 plánovaných zkoušek na této výkonové úrovni," uvedl tiskový mluvčí JE Temelín ing. Milan Nebesář.

„Od 14. listopadu, kdy jsme dostali souhlas od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost k přechodu do druhé podetapy energetického spouštění s výkonem bloku do 12 % nominálního výkonu, bylo k dnešnímu dni provedeno 45 ze 154 plánovaných zkoušek na této výkonové úrovni," uvedl tiskový mluvčí JE Temelín ing. Milan Nebesář.

V této podetapě se několikrát testovalo najetí turbosoustrojí 1000 MW na otáčky a jeho následné odstavení. Pokračovaly zkoušky regulace výkonu reaktoru, zkoušela se turbonapájecí čerpadla, regulace napájení parogenerátorů a probíhala řada dílčích testů dalších zařízení primárního a sekundárního okruhu. „Provozní a řídící personál si tak osvojuje provoz bloku až do výkonu 12%, při kterém si na sekundární části elektrárny mohl vyzkoušet najíždění a odstavování turbogenerátoru a turbonapájecích soustrojí. Nyní je výkon reaktoru snížen na půl procenta a turbína je vychlazena. Pracovníci firmy ŠKODA PRAHA, a.s., a výrobního závodu ŠKODA TURBÍNY kontrolují třetí nízkotlaký díl turbíny, který vykazoval při zkouškách soustrojí nejvyšší naměřené hodnoty chvění. Zároveň je prováděna kontrola i dalších zařízení sekundárního okruhu," doplnil tiskový mluvčí elektrárny.

Po ukončení kontroly třetího nízkotlakého dílu turbíny bude výkon bloku opět zvýšen a plánované zkoušky budou pokračovat podle schválených programů. „V současné době je aktuálním cílem pracovníků elektrárny a dodavatelů připravit turbosoustrojí a elektrické ochrany na první přifázování bloku do rozvodné sítě. To nás však čeká až v další podetapě při výkonu reaktoru do 30 % nominálního výkonu," uvedl závěrem Ing. Milan Nebesář.

Informace o parametrech na bloku dnes 28.11. 2000 v 05.15 hodin:

blok pracuje v režimu 2
tlak v primárním okruhu je 15,6 MPa
teplota vody v primárním okruhu je 281°C
koncentrace kyseliny borité je 6,10 g/kg
výkon reaktoru je 0,5% nominální hodnoty

TISKOVÁ ZPRÁVA ČEZ, a.s., 28.11.2000

Ing. Milan Nebesář
tiskový mluvčí JE Temelín