11. 4. 2002

Informace k postupu energetického spouštění 175

Zítra, v pátek 12.dubna 2002, ukončí mezinárodní tým expertů Mezinárodní agentury pro atomovou energii se sídlem ve Vídni (MAAE) na elektrárně Temelín již svou 19. prověrku. Ta byla zaměřena na systém zajištění fyzické ochrany elektrárny na úrovni provozovaného jaderného zařízení. Na závěr prověrky se zítra ve 12.00 hodin uskuteční na JE Temelín v administrativní budově (AB místnost 257) setkání expertů z mezinárodního kontrolního týmu s novináři.

11.4.2002

Zítra, v pátek 12.dubna 2002, ukončí mezinárodní tým expertů Mezinárodní agentury pro atomovou energii se sídlem ve Vídni (MAAE) na elektrárně Temelín již svou 19. prověrku. Ta byla zaměřena na systém zajištění fyzické ochrany elektrárny na úrovni provozovaného jaderného zařízení. Na závěr prověrky se zítra ve 12.00 hodin uskuteční na JE Temelín v administrativní budově (AB místnost 257) setkání expertů z mezinárodního kontrolního týmu s novináři. Za mezinárodní tým se setkání zúčastní jeho vedoucí David Rex Ek a komisař MAAE Mark Soo Hoo (oba USA). Českou stranu budou zastupovat ing. Josef Sedláček (SÚJB) a vedoucí odboru fyzické ochrany elektrárny Temelín ing. Julius Sabó.

Na prvním bloku pokračuje dokončování revizních prací na jeho sekundární části. Bylo provedeno nastavení bezpečnostních systémů do režimu pohotovosti. Byla provedena zkouška armatur a provozu čerpadel bezpečnostních systémů a kontrola koncentrace kyseliny borité v zásobních nádržích. Pokračuje nastavování bezpečnostních systémů před vstupem bloku do režimu 4 - polohorký stav. Po sespojkování hermetických vstupů do kontejnmentu byla provedena jejich celková zkouška těsnosti. Podle limit a podmínek se připravuje kontrola hladin a provozu čerpadel v chladících nádržích a systému technické vody důležité.

Na druhém bloku pokračuje provozní personál v realizaci plánovaných úprav bloku před spuštěním reaktoru a provádí i revizi vybraných armatur bezpečnostního systému. Ostatní systémy elektrárny pracují dle režimu obou bloků.

Ing. Milan Nebesář
tiskový mluvčí JE Temelín