15. 4. 2002

Informace k postupu energetického spouštění 177

Na prvním bloku dokončil provozní personál nastavení bezpečnostních systémů. Po realizaci zkoušek armatur a čerpadel bezpečnostního systému převedl blok do režimu 4. Teplota vody primárního okruhu je nyní pro potřeby dalších postupných kroků před jeho najetím stabilizována na 259°C.

15.4.2002

Na prvním bloku dokončil provozní personál nastavení bezpečnostních systémů. Po realizaci zkoušek armatur a čerpadel bezpečnostního systému převedl blok do režimu 4. Teplota vody primárního okruhu je nyní pro potřeby dalších postupných kroků před jeho najetím stabilizována na 259°C. Dalším krokem bude převedení bloku do režimu 3. - horký stav s teplotou vody v primárním okruhu větší než 260°C. Zde budou provedena plánovaná měření a připravuje se zkouška řízení lineárních krokových pohonů na reaktoru.
V sekundární (nejaderné) části byla provedena první část zkoušky ochran turbíny a připravuje se její pokračování. Podle denního plánu pokračuje na sekundární části bloku dokončování revizních prací. Podle limit a podmínek byla provedena kontrola hladin a provozu čerpadel v chladících nádržích a systému technické vody důležité.

Po provedení revizí zařízení na druhém bloku se nyní připravují ověřovací tlakové zkoušky za studena. Po jejich ukončení provozní personál uvede do provozu hlavní cirkulační čerpadla a bude pokračovat v přípravě bloku na jeho spuštění. Ostatní systémy elektrárny pracují dle režimu obou bloků.

Ing. Milan Nebesář
tiskový mluvčí JE Temelín