30. 4. 2002

Informace k postupu energetického spouštění 188

V průběhu včerejší noci dokončili pracovníci elektrárny opravu netěsnosti na přírubě trasy z levého separátoru přihřívače páry do druhého nízkotlakého dílu turbíny. Provozní personál zahájil postupné zvyšování výkonu reaktoru prvního bloku a přípravu turbosoustrojí na jeho připojení k rozvodné energetické síti. To bylo připojeno dnes ráno v 8.25 hodin. Nyní bude výkon reaktoru postupně zvyšován. V průběhu zvyšování výkonu jsou plánovány náročné zkoušky nízkotlakých ohříváků a simulace výpadků turbonapájecích čerpadel.

30.4.2002

V průběhu včerejší noci dokončili pracovníci elektrárny opravu netěsnosti na přírubě trasy z levého separátoru přihřívače páry do druhého nízkotlakého dílu turbíny. Provozní personál zahájil postupné zvyšování výkonu reaktoru prvního bloku a přípravu turbosoustrojí na jeho připojení k rozvodné energetické síti. To bylo připojeno dnes ráno v 8.25 hodin. Nyní bude výkon reaktoru postupně zvyšován. V průběhu zvyšování výkonu jsou plánovány náročné zkoušky nízkotlakých ohříváků a simulace výpadků turbonapájecích čerpadel.

Dále se připravují zkoušky nízkotlaké regenerace, ověření regulace otáček turbonapájecích čerpadel a regulace teploty těsnícího oleje na generátoru. Ověřovat se bude i regulace tlaku v kolektoru 1,2MPa ze VII.odběru turbíny. Připravuje se i pokračování zkoušek blokové výměníkové stanice.

Na druhém bloku pokračují pracovníci elektrárny v odstraňování drobných netěsností na vývodech měření. Podle limit a podmínek byla provedena pravidelná zkouška systému normálního doplňování a zatěžování jednoho systémového dieselgenerátoru. Ostatní systémy elektrárny pracují dle režimu obou bloků.

Informace o parametrech na 1. bloku dnes 30.4.2002 v 09.00 hodin:
blok je v režimu 1 - výkonový stav
výkon reaktoru 37%
výkon turbogenerátoru - 240 MW

Ing. Milan Nebesář
tiskový mluvčí JE Temelín