7. 8. 2001

Informace k průběhu energetického spouštění

V současné době pokračují přípravné práce pro opětovné zahájení testů energetického spouštění. Během následujících měsíců nás čeká ještě 996 testů na technologickém zařízení. Do květnového přerušení testů jich bylo podle programu energetického spouštění provedeno téměř 600.

V současné době pokračují přípravné práce pro opětovné zahájení testů energetického spouštění. Během následujících měsíců nás čeká ještě 996 testů na technologickém zařízení. Do květnového přerušení testů jich bylo podle programu energetického spouštění provedeno téměř 600. „Naší prioritou je bezpečný budoucí provoz bloku. Ten je podmíněn odpovědným přístupem a úspěšným splněním zbývajících testů. Čeká nás tedy velmi náročné a složité období, které nás ještě určitě potrápí, ale jsem přesvědčen, že jak dodavatelé, tak i naši pracovníci jsou připraveni se s úkoly vyrovnat a připravit blok ke komplexnímu vyzkoušení a trvalému provozu," uvedl k následujícím úkolům ředitel pro techniku a provoz JE Temelín ing. Jiří Vágner.

V této chvíli jsou bezpečnostní systémy již nastaveny do pohotovostního stavu a připravuje se zkouška těsnosti hermetického uzávěru kontejnmentu.

Turbosoustrojí je zkompletováno a připraveno k provozu na natáčecím zařízení. Probíhají přípravné práce pro vytvoření vakua v hlavním kondenzátoru a ověřovací testy ochran a blokád turbíny. Úspěšně proběhla těsnostní tlaková zkouška generátoru. Generátor je zaplněn vodíkem a připraven k provozu.
Ostatní pomocné systémy elektrárny jsou již uvedeny do normálního provozu. U všech ostatních technologických systémů probíhají provozní kontroly a testy, nutné pro uvedení zařízení do nominálního provozu.

Informace o parametrech na 1. bloku dnes 7.8. 2001 v 05.15 hodin:
blok pracuje v režimu 5 (teplota vody v primárním okruhu je 95°C)
výkon reaktoru je 0% nominální hodnoty
výkon turbogenerátoru - dokončuje se příprava turbosoustrojí na pokračování testů


Ing. Milan Nebesář
tiskový mluvčí JE Temelín