20. 6. 2000

Německá dohoda o "jádře" je chybná

Německému jadernému průmyslu se sice podařilo posunout hrozbu odstavení JE o mnoho let dopředu. Limit 32 roků, který kancléř Schröder odsouhlasil, bylo méně, než zástupci průmyslu chtěli, ale naopak daleko více, než původně deklarovala vládní rudo-zelená koalice. Je zde sice čas pro budoucí vlády, aby toto rozhodnutí změnily, ale je to špatný obchod jak pro průmysl Německa, tak i pro zbytek světa...

Nejvýznamnější mezinárodní průmyslové a obchodní noviny, londýnské "Financial Times", ostře kritizovaly politickou dohodu v Německu o budoucnosti jaderné energie s tím, že je to špatné jak pro průmysl Německa, tak i pro zbytek světa.

Titulní článek tohoto tisku (páteční vydání FT, 16.06.2000) kritizuje vládní představitele Německa za to, že dávají příliš velký prostor dobře organizované lobby a varuje, že lidé budou jednou litovat jakýchkoliv konkrétních kroků, které zničí jaderný elektrárenský průmysl.

Německému jadernému průmyslu se sice podařilo posunout hrozbu odstavení JE o mnoho let dopředu. Limit 32 roků, který kancléř Schröder odsouhlasil, bylo méně, než zástupci průmyslu chtěli, ale naopak daleko více, než původně deklarovala vládní rudo-zelená koalice. Je zde sice čas pro budoucí vlády, aby toto rozhodnutí změnily, ale je to špatný obchod jak pro průmysl Německa, tak i pro zbytek světa. Jestliže silný průmyslový národ jako je Německo řekne "ne" jaderným elektrárnám, tak takové rozhodnutí poškozuje jaderný elektrárenský průmysl kdekoliv na světě. Protijaderná lobby se nyní bude soustřeďovat i na jiné vlády. Spotřebitelé elektrické energie jsou tak ohroženi, že budou okradeni o důležitou alternativu uvolňování energie z fosilních paliv. Správně postavená a dobře provozovaná jaderná elektrárna je levný a bezpečný zdroj energie. Poměrně malé množství lidí zemřelo na následky jaderné havárie, naproti tomu každoročně umírá velké množství lidí v dolech na fosilní paliva. Havárie na Černobylské jaderné elektrárně v roce 1986, iniciovala celkem správně intenzivní prověrky celého jaderného elektrárenského průmyslu. Ten vyšel z tohoto prověřování úspěšně. Upouštění od "jádra" vzhledem k Černobylu nedává dnes žádný smysl.

Protijaderná lobby měla svým způsobem "štěstí", že došlo k Černobylu. Aktivisté, kteří zpočátku přesvědčovali občany a vlády mnoha států, aby zastavily stavbu nových jaderných elektráren, v současnosti začínají vyhrávat boje za uzavření již existujících elektráren. Švédsko bylo první. Nyní Německo. Ve Velké Británii se vládě labouristů sice podařilo ošetřit svůj volební závazek na odstavení staré generace bloků Magnox, to se však nyní může znovu začít měnit.

Jaderný elektrárenský průmysl je často svým vlastním největším nepřítelem, zejména v tom, jak nakládá s veřejným míněním. Velmi mnoho věcí je "tajných"a její projevy jsou vysloveně "obranné". Tento průmysl zklamal v tom, aby přesvědčil o své prospěšnosti životnímu prostředí. Tento průmysl zklamal v tom, aby přesvědčil o své prospěšnosti ve svém příspěvku ke snižování emisí skleníkových plynů.

Vlády však také sdílí odpovědnost za současný stav. Dávají nevídaně mnoho prostoru velmi dobře organizované a jednostranně zaměřené lobby. Občané nejen v Německu, ale i jinde na světě, mohou jednoho dne splakat nad ztrátou tak cenného ekologického zdroje energie.

Zdroj: Financial Times