31. 5. 2001

Plánované práce pokračují

V rámci plánované odstávky bloku probíhají práce na zařízení jak v jeho sekundární tak částečně i primární části. V průběhu včerejšího dne byla realizována ověřovací zkouška systému kontroly a řízení. Při provádění této zkoušky došlo ke startu záložního doplňovacího čerpadla. Chladivo v reaktoru je v současném režimu udržováno na snížené hladině.

V rámci plánované odstávky bloku probíhají práce na zařízení jak v jeho sekundární tak částečně i primární části. V průběhu včerejšího dne byla realizována ověřovací zkouška systému kontroly a řízení. Při provádění této zkoušky došlo ke startu záložního doplňovacího čerpadla. Chladivo v reaktoru je v současném režimu udržováno na snížené hladině. „Vzhledem k tomu, že reaktor je nyní pro provádění prací roztěsněn na dělící rovině, došlo k jeho přeplnění i po krátkém chodu čerpadla a část vody protekla projektovými trasami do několika přilehlých místností uvnitř kontejnmentu. Odtud byla odvedena do budovy aktivních pomocných provozů a po úpravě bude vrácena zpět pro využití v primárním okruhu," uvedl tiskový mluvčí elektrárny.

Celá tato událost proběhla v kontrolovaném pásmu elektrárny, tedy bez dopadu na životní prostředí. Nedošlo k žádnému ohrožení zdraví zaměstnanců. „O celé záležitosti byl podrobně informován Státní úřad pro jadernou bezpečnost a na základě dohody z Melku i rakouská strana. V současné době je již dokončen úklid místností v kontejnmentu a pokračují práce dle denního plánu," doplnil Milan Nebesář.

Informace o parametrech na bloku dnes 31.5. 2001 v 05.15 hodin:

blok pracuje v režimu 6 - roztěsněný reaktor (plánovaná odstávka)
výkon reaktoru je 0% nominální hodnoty
výkon turbogenerátoru - nepřipojen - probíhají úpravy turbosoustrojí

TISKOVÁ ZPRÁVA ČEZ, a.s., 31.5.2001

Milan Nebesář
tiskový mluvčí JE Temelín