15. 12. 2000

První část zkoušek ochranné obálky druhého bloku je ukončena

"Dnes ve tři hodiny ráno byla ukončena první část zkoušky pevnosti a těsnosti ochranné obálky (kontejnmentu) druhého bloku JE Temelín. Úspěšně za sebou máme pevnostní část zkoušky, která byla prováděna při přetlaku 460 kPa. Zkouška byla zahájena 10. prosince a její úplné ukončení je plánováno do 27. prosince," uvedl tiskový mluvčí elektrárny ing. Milan Nebesář.

„Dnes ve tři hodiny ráno byla ukončena první část zkoušky pevnosti a těsnosti ochranné obálky (kontejnmentu) druhého bloku JE Temelín. Úspěšně za sebou máme pevnostní část zkoušky, která byla prováděna při přetlaku 460 kPa. Zkouška byla zahájena 10. prosince a její úplné ukončení je plánováno do 27. prosince," uvedl tiskový mluvčí elektrárny ing. Milan Nebesář.

Ochranná obálka je jednou ze základních bezpečnostních bariér, který brání úniku radioaktivních látek do životního prostředí a chrání nejdůležitější části jaderné elektrárny - celý primární okruh a další bezpečnostní a pomocná zařízení před vnějšími vlivy. Její mohutná železobetonová konstrukce je stavba vysoká 56 metrů. Skládá se z válce a kulového vrchlíku. Stěny válce jsou silné 1,2 metru, konstrukce kopule je o deset centimetrů slabší. Vnitřní průměr kontejnmentu je 45 metrů, volný vnitřní objem je cca 60 tisíc m3. Vnitřní povrch kontejnmentu je pokryt 6 - 8 mm silnou vrstvou uhlíkaté oceli, která hermeticky uzavírá vnitřní prostor ochranné obálky.

Zkoušku pevnosti a těsnosti na druhém temelínském bloku provádí pracovníci JE Temelín ve spolupráci s GDt-Škodou Praha a GDs-VSB-D3. Dále se na provedení zkoušky, měření a vyhodnocování naměřených hodnot podílí VÚEZ Levice, stavební fakulta ČVUT Praha a Zakládání staveb Praha.

„Státní úřad pro jadernou bezpečnost předepisuje průkaz pevnostní a těsnostní funkce ochranné obálky před uvedením jaderně energetického zařízení do provozu. Dosavadní průběh zkoušky zatím potvrzuje stavební a technologickou připravenost ochranné obálky druhého bloku elektrárny pro jeho budoucí bezpečný provoz. Věřím, že dosažené výsledky zkoušky naváží na výborné výsledky stejné zkoušky provedené před dvěma lety na prvním bloku," doplnil tiskový mluvčí.

Informace o parametrech na prvním bloku dnes 15.12. 2000 v 05.15 hodin:

blok pracuje v režimu 1
výkon reaktoru je 3,5% nominální hodnoty

TISKOVÁ ZPRÁVA ČEZ, a.s., 15.12.2000

Ing. Milan Nebesář
tiskový mluvčí JE Temelín