12. 2. 2001

Rakouští technici v Jaderné elektrárně Dukovany

Snahou zaměstnanců jaderné elektrárny bylo ukázat na příkladu výborně provozované elektrárny, že jaderná energetika může být efektivním i bezpečným zdrojem...

Do Jaderné elektrárny Dukovany zavítala v sobotu 10.2. návštěva z Rakouska. Na tom by nebylo nic zvláštního. Elektrárnu si běžně prohlédne kolem 30 tisíc návštěvníků ročně. Tato exkurze se však lišila od jiných zejména technickými znalostmi účastníků. Šlo o 36 vědeckých pracovníků a studentů Technické Univerzity ve Vídni. Návštěvníci se seznámili s parametry a výsledky elektrárny a prohlédli si se skutečným zájmem informační centrum, strojovnu turbín, reaktorový sál, trenažér jaderné elektrárny a úložiště nízko-radioaktivních odpadů.

Snahou zaměstnanců jaderné elektrárny bylo ukázat na příkladu výborně provozované elektrárny, že jaderná energetika může být efektivním i bezpečným zdrojem. Určité rozpaky způsobila hned v úvodu žádost České televize o rozhovor. Ani ten však nebyl účastníky odmítnut. Výborný technický přehled studentů umožnil přenést problematiku tolik diskutované jaderné energie z roviny emocionální do roviny věcné. I po šestihodinové prohlídce měli dostatek sil na oboustranně poutavou výměnu názorů v oblasti ekonomiky a bezpečnosti, provozu jaderné elektrárny a radioaktivních odpadů. Z diskuse bylo cítit, že informace "z první ruky" je skutečně zajímají. Že mají zájem vědět co nejvíce i o detailech, o kterých měli dosud jen pochybnosti.

Zaujal mě např. dotaz studentky s dobrým přehledem v oblasti chemie, která vyjádřila pochybnosti o účincích dekontaminačních roztoků (na očištění radioaktivních povrchů předmětů). Vysvětlení, že mezi aktivovaným a povrchově kontaminovaným předmětem je značný rozdíl, bylo přijato. Taková věcná diskuse by ale nebyla možná v destruktivní atmosféře známých protestních shromáždění, kde účastníci doufají, že něco nefunguje, nebo se těší na hypotetický okamžik, kdy k tomu dojde. Podobně byl zodpovězen i dotaz zvídavého studenta k nadprojektové havárii, při níž by nebylo možno do reaktoru zasunout žádnou z 37 nezávislých regulačních kazet. Byl velmi spokojen s vysvětlením ing. Dubského, že by se náš reaktor dal zastavit a dochladit i jinými standardními způsoby.

Na příkladu této návštěvy je vidět, že komunikace mezi lidmi žijícími v Rakousku a provozovateli českých jaderných elektráren je možná a že je pro obě strany velmi užitečná.

Jaroslav Kulovaný - vedoucí střediska odpadů Jaderné elektrárny Dukovany