29. 8. 2000

Seriózní fakta musí nahradit politicky motivovanou hysterii

V souvislosti s blížícím se uvedením jaderné elektrárny Temelín do provozu jsme svědky zvyšujícího se počtu nepravdivých negativních prohlášení na účet Temelína ze strany rakouských politiků celostátního i regionálního formátu, protijaderných organizací a rakouských sdělovacích prostředků.

V souvislosti s blížícím se uvedením jaderné elektrárny Temelín do provozu jsme svědky zvyšujícího se počtu nepravdivých negativních prohlášení na účet Temelína ze strany rakouských politiků celostátního i regionálního formátu, protijaderných organizací a rakouských sdělovacích prostředků. Narozdíl od seriózního přístupu německého souseda, který přistupuje k jaderné problematice bez emocí na základě faktů a dlouholeté praktické zkušenosti, vychází rakouská prohlášení pouze z polopravd nebo dokonce lží. Jejich cílem je získávat politický kapitál z atmosféry strachu a nedůvěry na úkor svého souseda. Jde o hysterickou a demagogickou kampaň.

Poslední ukázkou tohoto nátlaku je i chystané sobotní zablokování hraničních přechodů, což odnesou většinou nic netušící lidé, kteří společně s námi budou jen nevěřícně kroutit hlavou, čeho dalšího se mohou v demokratické a integrující se Evropě ještě dočkat.

Máme snahu objektivně informovat, ale k příjímání pravdivých argumentů musí být vůle i na druhé straně. Ta chybí i proto, že se rakouští politici dostali do vleku protijaderných organizací, médií a jen těžko nacházejí cestu z tohoto začarovaného kruhu.

Proto ostře protestujeme proti těmto aktivitám a snahám, poškozujícím dobré jméno elektrárenské společnosti ČEZ i dobré sousedské vztahy.

TISKOVÁ ZPRÁVA ČEZ, a. s., 29. 8. 2000

Milan Nebesář
tiskový mluvčí JE Temelín