24. 10. 2003

Sluneční elektrárna Dukovany - FVE Dukovany

Dnes zahájila provoz Fotovoltaická elektrárna -FVE Dukovany o výkonu 10kW(při maximálním slunečním svitu). Předpokládaná výroba se podle zkušeností z jiných instalací odhaduje na 10 000 kWh ročně, což je zhruba roční spotřeba jedné elektrifikované domácnosti. Při ceně panelů cca 2mil Kč a životnosti 20 let je jasné, že hlavním přínosem FVE-Dukovany je osvěta a vzdělávání v rámci Informačního centra.

Sluneční elektrárna Dukovany - FVE Dukovany

Dnes 24. října 2003 v 11.00 zahájila provoz Fotovoltaická elektrárna Dukovany -FVE Dukovany o výkonu 10kW (při maximálním slunečním svitu). Předpokládaná výroba se podle zkušeností z jiných instalací odhaduje na 10 000 kWh ročně, což je zhruba roční spotřeba jedné elektrifikované domácnosti. Za tuto energii obdrží elektrárna cca 60 000 Kč (dotovaná cena). Při ceně panelů cca 2mil Kč a životnosti 20 let je jasné, že hlavním přínosem FVE-Dukovany je osvěta a vzdělávání v rámci Informačního centra Jaderné elektrárny Dukovany.

Fotovoltaická elektrárna (FVE) byla dříve instalována v blízkosti větrné elektrárny na vrcholu kopce Mravenečník v Jeseníkách. Z důvodu odcizení části panelů bylo rozhodnuto o přemístění FVE do lokality Jaderné elektrárny Dukovany, kde je Fotovoltaická elektrárna Dukovany zprovozněna jako součást Informačního centra.

Solární elektrárna se jmenovitým výkonem 10 kW se skládá z celkem 200 ks fotovoltaických modulů výkonu 53 W (monokrystalický křemík na skleněném substrátu, plocha jednoho modulu 0,374 m2, celková plocha modulů je 74,8 m2), uspořádaných ve dvou sekcích po pěti větvích. Prostorově je řešena ve dvou řadách s delší osou rovnoběžnou se směrem sever-jih a pevným náklonem panelů pod úhlem 45° směrem k jihu.

Součástí fotovoltaické elektrárny je zařízení, jehož účelem je napojení výkonu elektrárny do veřejné sítě 230/400V a  prodej vyrobené elektřiny za dotovanou cenu 6Kč/kWh (sedminásobek ceny elektřiny z jaderné elektrárny)

Další součástí fotovoltaické elektrárny je zařízení pro snímání potřebných dat, předzpracování a vyhodnocování naměřených hodnot.

- aktuální výkon FVE celková dodaná energie FVE

- intenzita slunečního záření stejnosměrné napětí a proud FVE

- teplota okolí teplota panelů FVE

Cena reinstalace dosahuje 2mil  Kč, hodnota celého díla je však vzhledem k ceně přenesených fotovoltaických panelů cca 4mil Kč. Předpokládaná životnost je 20 let.