6. 4. 2001

Temelín dostal souhlasné stanovisko MŽP

Dne 26.března 2001 vydalo Ministerstvo životního prostředí (MŽP) své souhlasné stanovisko k hodnocení vlivů změn na životní prostředí podle § 11 zákona ČNR č. 244/1992 Sb. realizovaných v budově aktivních pomocných provozů. Vyvrcholil tím téměř dvouletý proces posuzování, veřejnosti známý jako EIA. "Vydáním souhlasného stanoviska MŽP tak potvrdilo, že změny realizované do procesů zpracování a zacházení s radioaktivními odpady na JE Temelín neměly žádný negativní vliv na životní prostředí.

Dne 26.března 2001 vydalo Ministerstvo životního prostředí (MŽP) své souhlasné stanovisko k hodnocení vlivů změn na životní prostředí podle § 11 zákona ČNR č. 244/1992 Sb. realizovaných v budově aktivních pomocných provozů. Vyvrcholil tím téměř dvouletý proces posuzování, veřejnosti známý jako EIA. „Vydáním souhlasného stanoviska MŽP tak potvrdilo, že změny realizované do procesů zpracování a zacházení s radioaktivními odpady na JE Temelín neměly žádný negativní vliv na životní prostředí. Zároveň bylo nepřímo potvrzeno i naplnění účelu změn, se kterými společnost ČEZ k jejich realizaci přistoupila. Tím bylo zvýšení provozní spolehlivosti a přizpůsobení se současné technické úrovni v oblasti zpracování radioaktivních odpadů na jaderných elektrárnách," uvedl tiskový mluvčí elektrárny.

Vydání tohoto stanoviska předcházelo v červenci 1999 zpracování dokumentace Doc. Ing. Věrou Křížovou, DrSc. V září 2000 pak následovalo zpracování posudku Ing. RNDr. Ivanem Landou, DrSc.. Jak v dokumentaci, tak v posudku, bylo v závěrech uvedeno, že změny technologického řešení provedené v budově aktivních pomocných provozů nezhoršují vliv stavby na životní prostředí, spíše tyto změny přinášejí zlepšení dopadu na životní prostředí.

Pro potvrzení nebo zpochybnění těchto závěrů posudku bylo na závěr procesu posuzování svoláno veřejné projednávání. To se za účasti asi 400 zástupců veřejnosti, iniciativ včetně rakouských a německých občanů uskutečnilo 16. listopadu 2000 v Týně nad Vltavou. Zde byly po devět hodin diskutovány všechny zásadní otázky k této problematice, ale i otázky, které s tématem plně nesouvisely.
Výsledkem celého procesu tedy bylo vydání souhlasného stanoviska MŽP.

TISKOVÁ ZPRÁVA ČEZ, a.s., 6. 4. 2001

Ing. Milan Nebesář
tiskový mluvčí JE Temelín