11. 6. 2009

Už známe Krále Jaderné maturity EDU 2009

Minulý týden 3. – 5. června proběhl úspěšně na JE Dukovany  první ročník Jaderné maturity EDU 2009. Projekt Jaderná maturita je nabízen středním školám v regionu JE Temelín a letos poprvé i v Kraji Vysočina a Jihomoravském kraji. Zde se nacházejí školy, které aktivně a dlouhodobě spolupracují s JE Dukovany. Cílem projektu Jaderná maturita je umožnit studentům středních škol nahlédnout „pod pokličku“ jaderné elektrárny.

Jaderná maturitaPodle plánu přijelo 44 účastníků z 9 středních škol, kteří byli vybráni jako opravdoví zájemci o obor techniky a energetiky. Podle výsledků zúčastněných můžeme říci, že přijeli skutečně ti nejlepší! Studenti byli nejvíce nadšeni možností podívat se do areálu elektrárny. Navštívili sklad použitého paliva, strojovnu a absolvovali okružní jízdu celým areálem elektrárny.

„Podívali jsme se do míst, kam se normální lidé nedostanou. Pro ty, kteří se zajímají o jadernou energetiku je to dobrá možnost, jak se dozvědět něco nového“ sdělil nám jeden ze studentů.Mladí technici a fyzici velmi ocenili i možnost navštívit simulátor blokové dozorny, informační centrum a přednášky výcvikových inženýrů se staly jednou z nejoblíbenějších částí programu.

 Při náročném programu je nutné si i trochu odpočinout a pobavit se. Pro tuto chvíli byly připraveny „energetické hry,“ při kterých studenti sázeli papírové dolary na své znalosti z oblasti energetiky a ve dvojicích hádali ukrytá slova.

Vyvrcholením celé akce byl vědomostní test, který zvolil Krále Jaderné maturity. Tím se stal Jiří Vejrosta z Gymnázia Třebíč. Další ceny byly rozdány i pro kreativní studenty, kteří nakreslili nejzajímavější návrhy pro logo Jaderné maturity.

Hlavním bodem programu pátečního slavnostního dopoledne bylo setkání s ředitelem elektrárny panem Linhartem a paní Drábovou, která do programu přispěla prezentací. Zajímavá přednáška předsedkyně SÚJB rozpoutala živou besedu mezi studenty a zaměstnanci elektrárny, kteří se programu také zúčastnili.

Jaderná maturita přispěla nejen k rozšíření znalostí v oblasti jaderné energetiky, ale byla studentům i nápovědou pro budoucí rozhodování o vysokoškolském studiu a zaměstnání. „Jaderná maturita pro mě byla skutečnou inspirací a ještě více mě utvrdila ve studiu techniky. Všichni, kteří se o nás tyto tři dny starali, pracovali opravdu s plným nasazením a nadšením. Jsem velmi ráda, že jsem měla možnost se zúčastnit“

Závěrečné pozitivní hodnocení a aktivita studentů i pedagogů potěšila všechny organizátory.

 „Tato akce se mi velmi líbila. Program byl nabitý a pestrý. Z takto úspěšné akce by se měla stát tradice!“

Prohlídka elektrárny

Prohlídka elektrárny

Prohlídka elektrárny

Prohlídka elektrárny

Jaderná maturita

Předsedkyně SÚJB Ing. Dana Drábová blahopřeje studentům

Společné foto

Společné foto absolventů Jaderné maturity