18. 1. 2001

V Dukovanech mají pro problémy Temelína pochopení

I když pozornost laické veřejnosti je soustředěna především na reaktor, jsou temelínská turbína a její okruhy v porovnání s reaktorem složitějším zařízením. Prakticky každé odstavení tohoto zařízení si vynucuje úplné snížení výkonu reaktoru nebo jeho odstavení. Dukovany v období spouštění měly také s naladěním chodu svých osmi turbín řadu problémů, které se postupně podařilo odstranit...

Jaderná elektrárna Dukovany zaznamenala při spouštění svých čtyř reaktorů v letech 1985 až 1987 celkem 32 rychlých odstavení. Zatímco při spouštění prvního bloku Dukovan to bylo 15 odstavení, při uvádění posledního, čtvrtého bloku do provozu to byla pouze tři odstavení.

Při spouštění je systém nastaven na výpočtové parametry průběhů jednotlivých veličin, kterých jsou mimochodem stovky, s maximální citlivostí, což pochopitelně ztěžuje samotné spouštění. Během uvádění reaktoru do provozu se parametry nastavení dolaďují podle skutečného průběhu na testovaných zařízeních. Technici navíc využívají zkušeností z předchozích spouštění, jak ukazují rozdíly mezi spuštěním našeho prvního a čtvrtého reaktoru. Druhý reaktor Jaderné elektrárny Dukovany při spouštění zaznamenal devět a třetí pět rychlých odstavení.

Je to podobné, jako když se poprvé s novými moderními lyžemi a vázáním postavíte na ne zcela známý svah. Také si vypínání vázání nastavíte raději na jemnější parametry. Samozřejmě jsou i frajeři, kteří vše utáhnou na doraz, pustí se "šusem" dolů a určitě "nevymárkrují", i kdyby jim to mělo utrhnout obě nohy. Tak se ale při spouštění jaderné elektrárny v České republice v žádném případě nepostupuje.

Spouštění reaktoru a zařízení jeho okruhů (primárního okruhu) v Temelíně probíhalo i s uvážením všech vynucených odstavení celkem úspěšně. Kvůli problémům s turbínou a jejími zařízeními (sekundárním okruhem) sice nebylo možné zvýšit výkon reaktoru nad hranici 40%, ale osobně jsem přesvědčen, že reaktor, jeho spolehlivost a bezpečnost nebudou v budoucnu hlavním technickým problémem.

I když pozornost laické veřejnosti je soustředěna především na reaktor, jsou temelínská turbína a její okruhy v porovnání s reaktorem složitějším zařízením. Prakticky každé odstavení tohoto zařízení si vynucuje úplné snížení výkonu reaktoru nebo jeho odstavení. Dukovany v období spouštění měly také s naladěním chodu svých osmi turbín řadu problémů, které se postupně podařilo odstranit. V roce 1999 elektrárna Dukovany nezaznamenala při provozu žádné automatické odstavení a vloni to bylo jediné odstavení. Turbíny tak běží prakticky 330 dní bez přerušení.

Světový průměr v tomto mezinárodně sledovaném ukazateli - rychlé odstavení - se přitom v minulém roce pohyboval okolo 0,8 rychlého automatického odstavení na jeden reaktor a 7000 hodin provozu.

Ing. Petr Spilka - spilkp1.edu@mail.cez.cz
mluvčí Jaderné elektrárny Dukovany