23. 6. 2009

V okolí Jaderné elektrárny Dukovany najdete již 27 bezpečných Oranžových hřišť

Skupina ČEZ upozorňuje na problematiku dětských úrazů na hřištích, která nevyhovují přísným bezpečnostním normám EU. Podle zdravotních studií se stane 9% dětských úrazů na nebezpečných hřištích. Firemní Nadace ČEZ proto již 6 let investuje do obnovy a výstavby dětských a sportovních hřišť. Na Vysočině a jižní Moravě jich podpořila již 27, celorepublikově již 144.

Ačkoliv se situace v České republice zlepšuje, stále existuje mnoho dětských hřišť, kde dětem hrozí ošklivá poranění. Skupina ČEZ, jež se prostřednictvím Nadace ČEZ tímto tématem intenzivně zabývá, proto přichystala na prázdninovou sezonu pro rodiče nový web www.cez.cz/regionum. Návštěvníci na stránkách najdou v sekci Oranžová hřiště seznam 144 bezpečných dětských a sportovních hřišť, včetně kontaktů, fotografií a pozvánek na akce.

Na Vysočině a jižní Moravě bylo dosud podpořeno 27 Oranžových hřišť, z toho 12 dětských a 15 sportovních. Bezpečně si hrát a sportovat tak mohou děti a mládež v těchto městech a obcích: Babice nad Svitavou, Brno, Dalešice, Hodonín, Hrotovice, Jaroměřice nad Rokytnou, Jevišovice, Jihlava, Kramolín, Křemošnice, Miroslav, Mohelno, Moravské Budějovice, Náměšť nad Oslavou, Němčičky, Olbramovice, Podivín, Rouchovany, Sedlec, Telnice, Tišnov, Trstěnice, Třebíč, Valtice, Velká Bíteš, Zastávka, Želiv.

Celkem Nadace ČEZ vyčlenila na podporu výstavby Oranžových hřišť v tomto regionu částku 37,8 milionu korun.

Na nových stránkách www.cez.cz/regionum lze nalézt i informace o dalších projektech podporovaných Skupinou ČEZ v regionech. Patří mezi ně např. zdravotnictví, výstavba turistických i cyklistických stezek a běžeckých tras, či ekologické projekty Zelené energie. V rámci svých aktivit Skupina ČEZ přímo, nebo prostřednictvím Nadace ČEZ podporuje další oblasti, jako školství, kulturu, sport nebo sociální oblast, Letos dosáhla celková podpora regionu elektrárny Dukovany výše padesát milionů korun.

Proč děti potřebují bezpečná hřiště?

Podle zdravotních studií se na hřištích stane 9 % všech dětských úrazů, jsou tedy po domovu a škole třetím nejčastějším místem, kde se děti poraní. Nejvíce úrazů se přihodí během května, června a září v době od 11 do 13 hodin. „S těžkým zraněním z hřiště je každý rok hospitalizováno množství dětí. Nejčastěji se děti, zejména ty mladší, zraní na hlavě, u starších dětí převažují zranění rukou. Obvyklou příčinou je pád na tvrdý podkladový povrch – beton, asfalt, udusaná hlína – z houpačky nebo prolézačky,“ vysvětluje vedoucí traumatologického oddělení chirurgie třebíčské nemocnice, MUDr. Jiří Kucharský.

Nadace ČEZ již šestým rokem nabízí obcím a městům granty na výstavbu nových či rekonstrukci starších hřišť, aby herní plochy pro děti zůstaly zachovány. Od roku 1999 jsou totiž pro Českou republiku závazné směrnice Evropské unie, které nedovolují nebezpečná hřiště obcím provozovat. „Řada měst a obcí se potýká s napjatým rozpočtem, takže na výměnu nevyhovujících hřišť nezbývají peníze. Zrušit hřiště nebo na něj dětem zakázat vstup ale není řešení – děti potřebují mít místo, kde se mohou vyřádit, kde se schází s kamarády a hrají si. Proto jsme se rozhodli, že jednou z nejdůležitějších aktivit naší Nadace v regionech bude právě podpora dětí a mladých lidí při hrách a sportu,“ zdůvodňuje podporu Oranžových hřišť předseda správní rady Nadace ČEZ Daniel Beneš.

 

DESATERO BEZPEČNÉHO HŘIŠTĚ –OTESTUJTE SI VAŠE HŘIŠTĚ

Oznámkujte Vaše hřiště (každá odpověď ANO je za 1 bod – bezpečné hřiště by mělo získat alespoň 8 bodů)

  1. Hřiště by mělo být jednoznačně označeno, je oplocené, aby na něj nemohli psi.
  2. Vjezd na hřiště, výjezd a únikové trasy musí být kdykoliv přístupné a prosté překážek.
  3. Hřiště se pravidelně uklízí, kontroluje a v případě nutnosti opravuje.
  4. Povrch hřiště tvoří měkké materiály (písek, pryž, drť z kůry, dřevní štěpky apod.).
  5. Herní prvky jsou z trvanlivých materiálů, mají oblé hrany a nejeví známky koroze či nestability.
  6. Všechny herní prvky jsou funkční a bez závad, nikde netrčí hřebíky, šrouby či třísky.
  7. Příčky na šplhání jsou všechny, neprotáčejí se a jsou umístěny tak, aby jimi dítě nemohlo propadnout. Herní prvky jsou úplné, nerozbité.
  8. Ukotvení prolézaček je úplně zapuštěno v zemi, takže děti o ně nemohou zakopnout.
  9. Písek v pískovišti je čistý (bez střepů, odpadků, plevele). Pískoviště je chráněné proti psům plotem nebo krytem.
  10. Na hřišti se kolem atrakcí nedrží voda.


Test je pouze orientační. Ani hřiště, které splňuje veškeré bezpečnostní a hygienické požadavky, nezaručí, že se dítěti při hře nic nestane. Dohled dospělého či staršího sourozence je naprosto nezbytný! 


Kontakt Nadace ČEZ:

Jan Vyskočil

Tel: 211 046 723

E-mail: jan.vyskocil@cez.cz

Kontakt ČEZ, a. s. – JE Dukovany:

Petr Spilka

Tel.: 602 234 168

E-mail: petr.spilka@cez.cz

Kontakt Nemocnice Třebíč:

Jiří Kucharský

Tel.: 568 809 215-6

E-mail: josaan@seznam.cz