31. 8. 2001

Ve stínu Temelína

Dukovanští mají své smělé cíle, a byť již je elektrárna dáma středního věku, je to dáma, která drží krok se světem a kam přijde, tam zdobí. Dukovanští se již dříve rozhodli, že budou proti odpůrcům jádra argumentovat svými provozními výsledky...

Zatímco se temelínští jaderní fyzici stávají čím dál víc experty na vztahy s veřejností, v Dukovanech si v klidu a za bukem štěpí a moc se o nich nemluví. Nanejvýše tak, že se zase udělala v termínu a bez problémů nějaká překládka paliva, nebo kolik se vyrobilo gigawattů elektřiny.

Dukovanští mají své smělé cíle, a byť již je elektrárna dáma středního věku, je to dáma, která drží krok se světem a kam přijde, tam zdobí. Dukovanští se již dříve rozhodli, že budou proti odpůrcům jádra argumentovat svými provozními výsledky. Několikaleté úsilí nyní začíná přinášet první ovoce. V oblasti ochrany před zářením řadí dosažené výsledky elektrárnu na první místo ve světě.

Podle statistik roku 2000, které uveřejňuje mezinárodní sdružení NEA v systému ISOE (informační systém ozáření pracovníků) je dukovanských tři a půl tisíce pracovníků (1600 zaměstnanců a téměř 1900 pracovníků dodavatelských firem) ozářeno při práci v elektrárně tak málo, že je to nejen hluboko pod přípustnými hygienickými limity, ale ve srovnání s tvrdou konkurencí ostatních 435 reaktorů na celé planetě je vliv těch čtyř dukovanských nejmenší na celém světě. Na druhém místě jsou Belgičané a třetí je jihoafrická Jaderná elektrárna Koeberg.

Prostě co se ochrany před radioaktivitou týká, byly Dukovany v roce 2000 nejlepší na světě. A to je snad výsledek, který stojí za zmínku a za který je potřeba lidem, kteří za ním stojí, vyslovit uznání. Nicméně je nutné připomenout, že tuto skvělou pozici mezi nejlepšími je nutné i udržet.

Aleš John