10. 4. 2009

512 zelených výroben dodává proud do sítí střední a severní Moravy

Jsou to vodní elektrárny (235), fotovoltaické výrobny elektřiny (174), kogenerační jednotky (71), bioplynové stanice (17) a větrné elektrárny (15).

Jejich celkový instalovaný výkon je 1 205 megawatt, což představuje jeden a půl elektrárny v Dětmarovicích. Kdyby všechny tyto zdroje pracovaly naplno, pokryly by maximální spotřebu 274 000 domácností. Také by dokázaly rozsvítit 12 milionů sto wattových žárovek nebo 100 milionů úsporných zářivek. Zvládly by také roztočit půl milionu automatických praček s ohřevem vody.

Nejvíce malých vodních elektráren bylo postaveno v Olomouckém kraji, plných 124. V Moravskoslezském kraji jich nalezneme 79. Ostatní do počtu 235 jsou v okresech Vsetín a sousedících okresech. Okres s největším počtem vodních výroben je Šumperk s 53 zelenými zdroji, následuje ho okres Olomouc a teprve na třetím místě je okres Ostrava z Moravskoslezského kraje s 20 výrobnami. Nejmenší vodní elektrárna má instalovaný výkon 0,003 megawatt = 3 kilowatty, naopak největší vodní zdroj disponuje výkonem 5,1 megawatt.

Výkon fotovoltaických zdrojů se pohybuje od 1 kilowattu až po 350 kilowatt. U bioplynu je tento interval 23 až 986 kilowatt. Ve větru se výkon zdrojů pohybuje od 7 do 4 000 kilowatt.

U kogenerace jsou rozdíly největší. Nejmenší jednotky mají 10 kilowatt výkonu a velký blok může disponovat 200 megawatty. Kogenerační jednotky vyrábí současně elektřinu i teplo, což ušetří až 40 % paliva oproti výrobě elektřiny a tepla samostatně. Tak jako biostanice vyrábí elektřinu kdykoli mají palivo. Naopak vodní elektrárny pracují, jen když je dostatek vody, sluneční elektrárny potřebují sluneční svit a větrné vítr. Když tento pohon nemají, tak přichází na řadu klasické elektrárny na uhlí či zemní plyn. Přesto jsou nedílnou součástí energetického mixu. Další podrobnosti o obnovitelných zdrojích naleznete na:

http://www.cez.cz/cs/energie-a-zivotni-prostredi/energie-z-obnovitelnych-zdroju.html