20. 4. 2006

Akcie ČEZ míří na Varšavskou burzu - manažerem duálního listingu akcií ČEZ v Polsku bude společnost WOOD & Copany Financial Services

Energetická společnost ČEZ podepsala s  WOOD & Company Financial Services smlouvu o spolupráci při plánovaném vstupu akcií ČEZ na varšavskou burzu cenných papírů.

„Platí náš avizovaný předpoklad, vstoupit na varšavskou burzu do konce pololetí letošního roku. Nyní intenzivně pracujeme na prospektu, zároveň jsme si již několikrát na setkání  s polskými investory ověřili, že duální listing našich akcií v Polsku je smysluplný,“ uvedl Petr Vobořil, finanční ředitel společnosti ČEZ. Kromě přípravy prospektu, jeho schválení Českou národní bankou a jeho uznání polskou komisí pro cenné papíry, se bude společnost WOOD & Co podílet na zajištění přijetí akcií ČEZ na varšavskou burzu cenných papírů, ustanovení funkčního systému vypořádání obchodů s akciemi ČEZ na varšavské burze cenných papírů, komunikaci s polskými investory a zabezpečení maximální likvidity akcií po kotaci.

Polsko je pro ČEZ strategickým trhem v rámci jeho expanze ve střední a jihovýchodní Evropě. Na konci letošního ledna ČEZ uzavřel smlouvu o nabytí dvou polských elektrárenských společností Elcho a Skawina. Vstup společnosti ČEZ na varšavskou burzu je ale iniciován i zájmem využít možností, které skýtá rozvinutý kapitálový trh v Polsku. Díky tomuto kroku budou mít k investicím do akcií ČEZ přístup i polské penzijní fondy, jinak regulatorně výrazně omezené v investicích mimo Polsko.

Eva Nováková, tisková mluvčí ČEZ, a. s.