22. 3. 2011

Aktuální informace k situaci v Japonsku

V souvislosti s aktuálním vývojem situace v poškozených japonských elektrárnách přikládáme odkazy na důvěryhodné informační zdroje. Přejeme japonským inženýrům, aby vážnou situaci v jaderných elektrárnách po zásahu tsunami zvládli.

 

Pro objektivní hodnocení jaderných událostí zavedla Mezinárodní agentura pro atomovou energii ve Vídni (MAAE) mezinárodní stupnici INES (International Nuclear Event Scale). Stupnice má sloužit především ke komplexnímu, rychlému a srozumitelnému informování veřejnosti o závažnosti
událostí, ke kterým dochází v jaderných zařízeních a zařízeních, kde se pracuje s radioaktivními látkami, jako je průmysl, zdravotnictví, vědecké laboratoře atp.

Přečtěte si také zvláštní přílohu jaderné elektrárny Dukovany k událostem v Japonsku a vlivu uniklé radiace.

Pochopení problematiky radiační a jaderné bezpečnosti nám pomůže být opatrní tam, kde je to na místě a na druhé straně nepodléhat neopodstatněnému strachu.

Situaci vzniklou v důsledku havárie jaderných elektráren v Japonsku průběžně sledujeme a připravíme další materiál, který by usnadnil pochopení toho, co se na druhé straně zeměkoule děje.