23. 6. 2010

Andreu už nebudou muset učitelé v Sušici do schodů nosit. Žáci s handicapem se dočkají schodolezu, který ulehčí jejich pohyb po schodišti

Základní školu T. G. Masaryka v Sušici navštěvuje pět žáků s tělesným postižením. V současné době je musí učitelé do schodů nosit. Díky novému bezbariérovému opatření však zvládnou přesuny mezi třídami v jednotlivých patrech s menšími obtížemi. Na pořízení schodolezu poskytla Nadace ČEZ 170 tisíc korun.

Základní škola T. G. Masaryka v Sušici se snaží žáky se zdravotním postižením co nejvíce zapojit do běžného vyučování. Překonávání schodišť v budově školy je pro ně fyzicky velmi náročné a bez pomoci pedagogů, kteří tyto děti přenášejí, se prakticky neobejdou. Od příštího roku se situace změní – škola pořídí schodolez a stane se tak jedinou částečně bezbariérovou školou v Sušici. Schodolez je mobilní zařízení vybavené motorkem, které je možné připevnit k invalidnímu vozíku, tak aby doprovodná osoba mohla vozíčkáře snadno vyvézt do schodů.

V současnosti chodí do ZŠ T. G. Masaryka pět žáků s tělesným postižením. „Jedním z žáků, kterým bude schodolez sloužit, je Andrea ze 7. D, která se pohybuje na vozíku a v současné době ji učitelé do schodů a ze schodů přenáší sami,“ řekl Richard Smola, ředitel školy. Díky bezbariérovému opatření nabídne sušická škola pro děti s tělesným omezením kvalitnější a přátelštější prostředí. Odstranění bariér uvítají i rodiče či učitelé s tělesným handicapem, maminky s kočárky apod.

Peníze na schodolez získala škola v rámci projektu Nadace ČEZ Oranžové schody, který pomáhá základním a středním školám odstranit architektonické bariéry. Grant slouží například k nákupu plošin, výtahů, schodišťových sedaček, schodolezů, zvukových a světelných naváděcích systémů apod.

Snaha integrovat handicapované děti do kolektivu žáků většinou naráží na architektonické bariéry, zejména ve školách postavených před čtyřiceti a více lety. „Víme, že především starých škol, které by odstranění architektonických bariér potřebovaly, jsou v České republice stovky. Chceme tedy podporovat v první řadě ty, které s tímto problémem samy aktivně bojují a nečekají jen na cizí pomoc,“ zdůvodňuje přínos projektu Oranžové schody ředitel Nadace ČEZ Ondřej Šuch.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002 s cílem zastřešit svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ v několika grantových programech podporuje sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Nadace ČEZ se díky objemu rozdělených příspěvků řadí ke špičce nadací v České republice.