21. 3. 2012

Bavorští poslanci navštívili Temelín

Dvanáct poslanců Bavorského zemského sněmu a zástupců bavorského Ministerstva životního prostředí si dnes prohlédlo strojovnu prvního bloku a Informační centrum elektrárny Temelín. Nejvíce se diskutovalo o dostavbě jihočeského elektrárny, ale zazněly otázky třeba i na zátěžové testy a bezpečnost stávajících bloků.

Bavorští poslanci v ETE

Elektrárnu Temelín bavorským poslancům představil vedoucí provozu Bohdan Zronek (uprostřed v modré helmě).

„Celkem pochopitelně se debata týkala především dostavby třetího a čtvrtého bloku. Bavorsko je totiž jedním z účastníků procesu EIA, který má posoudit vliv dostavby Temelín na životní prostředí. I když Německo a Česká republika mají odlišný názor na využívání jaderné energetiky, tak věcné diskuze jsou velmi důležité. V tomto duchu proběhla i návštěva bavorských poslanců,“ shrnul jednání mluvčí JE Temelín Marek Sviták. Podle něj je elektrárna podobným exkurzím otevřena. „Vážíme si každého návštěvníka, který k nám přijede, třebaže má jiný názor na jadernou energetiku,“ dodal mluvčí.

Němci společně s Rakušany a Poláky patří k nejčastějším zahraničním návštěvníkům jihočeské jaderné elektrárny. Dohromady jich loni na Temelín přijelo 1038.