3. 8. 2011

Čeští studenti přivezli z Mezinárodní matematické olympiády čtyři medaile

Praha, 3. srpna – Čeští středoškoláci získali na Mezinárodní matematické olympiádě, která se konala letos v červenci v Amsterdamu, jednu stříbrnou a tři bronzové medaile. Studenti se prosadili v konkurenci dalších 539 žáků středních škol z celého světa. Česká republika se díky nim umístila na 39. místě ze 101 zemí.

V 52. ročníku Mezinárodní matematické olympiády uspělo šest českých studentů: Anh Dung Le z Gymnázia v Tachově získal stříbrnou medaili, Štěpán Šimsa z Gymnázia Josefa Jungmanna v Litoměřicích, Michael Bílý z Gymnázia Jaroslava Vrchlického v Klatovech a Tomáš Zeman z Gymnázia Jana Keplera v Praze si ze soutěže přivezli bronzové medaile. O čestné uznání poroty za bezchybné vyřešení alespoň jedné úlohy se zasloužili dva zbylí studenti „Reprezentovat Českou republiku v této soutěži je pro mě velká čest. Určitě se budu snažit probojovat se i do příštího ročníku a doufám, že tentokrát získám zlatou medaili,“ sdělil osmnáctiletý student Anh Dung Le, který se přistěhoval z Vietnamu do ČR před pěti lety.

mat. olympiáda

České družstvo, zleva Šafka, pedagogický vedoucí dr. Calábek, Šimsa, Le, Koblížek, Bílý, Zeman, vedoucí českého družstva dr. Panák.

Je to pro nás obrovský úspěch. Studenti se dokázali prosadit v konkurenci více než pěti set soutěžících. Česká republika se díky nim celkově umístila na 39. místě. V porovnání s loňským rokem jsme si tak polepšili o 9 míst,“ říká Josef Kubát, předseda Jednoty českých matematiků a fyziků. Nejúspěšnější zemí se již tradičně stala Čína, druhé místo získaly Spojené státy americké. Překvapením je třetí místo pro Singapur. Celkovým vítězem letošního ročníku se stala dívka, Lisa Sauerman z Německa, a při své páté účasti získala čtvrtou zlatou medaili.

Matematická a fyzikální olympiáda v České republice má od minulého roku generálního partnera – Skupinu ČEZ. Patronem soutěže je Martin Roman, generální ředitel Skupiny ČEZ. „Vítězům velice gratuluji, je to skvělý výsledek. Obdivuji jejich znalosti i schopnost prosadit se v mezinárodní konkurenci,“ říká Martin Roman a dodává: „Matematické a fyzikální olympiády podporujeme, aby bylo podobně nadaných mladých lidí mnohem víc. Předměty jako matematika a fyzika nejsou mezi studenty v oblibě, a přitom jsou nezbytným základem pro studium technických oborů. Pokud se zájem o studium těchto oborů nezvýší, český průmysl ohrozí nedostatek technických expertů.“ Matematická a fyzikální olympiáda se dočkala finanční podpory, která zajistí kvalitnější organizaci soutěže, podporu koordinátorů a větší motivaci soutěžících. Všichni medailisté totiž dostávají od Skupiny ČEZ finanční příspěvek ve výši 10 000 Kč určený na studium vysoké školy s technickým zaměřením.