11. 12. 2008

ČEZ dává svým zákazníkům možnost volby

Společnost ČEZ se rozhodla dát svým zákazníkům z řad domácností a malých podniků možnost jednat podle jejich očekávání budoucího vývoje cen elektrické energie. Pokud preferují jistotu a bojí se opětovného růstu cen, mohou si do konce února příštího roku zažádat o fixaci ceny silové elektřiny na rok 2010 a to dokonce se slevou 4% proti ceně na rok 2009. Pokud očekávají další pokles cen, mohou si vybrat produkty svázané s aktuální cenou na burze. Všem zákazníkům samozřejmě zůstává i možnost zůstat u stávajících ročních tarifů, pro které nakoupí ČEZ elektřinu průběžně během příštího roku.

Novinkou v nabídce společnosti ČEZ je možnost fixace ceny silové elektřiny na rok 2010. Pro zákazníky, kteří si zvolí tuto variantu, nakoupil ČEZ dopředu elektřinu na energetické burze za aktuální ceny představující meziroční slevu 4%. Silová elektřina tvoří cca 54 % celkové ceny elektřiny pro domácnosti. Další část celkové ceny, platbu za rozvod elektřiny určuje Energetický regulační úřad. Pokud se v oblasti regulovaných plateb udrží trend navýšení na úrovni očekávané inflace, tedy méně než 4 %, dojde díky nabídce ČEZ k fixaci celkové platby.

Podnikatelé mají stejnou možnost jako domácnosti. Po dohodě s hospodářskou komorou, však dostanou podnikatelé s tarifním odběrem jednu příležitost navíc. Na konci února totiž ČEZ vyhlásí, za jakou cenu si mohou podnikatelé zafixovat cenu elektřiny na rok 2010 v březnu až dubnu 2008. Tato cena bude vycházet z cen na energetické burze v průběhu ledna a února. Může přitom být nižší, ale i vyšší než cena, za kterou si všichni zákazníci mohou zafixovat cenu do konce února 2009, která představuje meziroční snížení ceny o 4%.  

Nárůst cen silové elektřiny pro rok 2009 u společnosti ČEZ je nejmenší ze všech zavedených dodavatelů v České republice. Oproti průměrnému zvýšení ceny o 18 % společnosti E.ON, která je největším dodavatelem elektřiny na jihu Čech a Moravy, rostou ceny v regionu ČEZ jen o 9,75%. Obě společnosti přitom nakupují elektřinu na velkoobchodním trhu. Nízkého zvýšení cen se společnosti ČEZ podařilo dosáhnout díky tomu, že 80% elektřiny na rok 2009 nakoupila již v létě roku 2007 v rámci dvouletého produktu pražské energetické burzy. Dalším faktorem je rozhodnutí společnosti ČEZ investovat do vztahu se svými zákazníky, v jejichž prospěch se rozhodla vzdát prakticky celé prodejní marže.

Cena elektřiny pro koncové zákazníky kopíruje velkoobchodní ceny v době pořízení. Tarify pro rok 2008 vycházejí z cen z období léta 2007, to je 51 euro/MWh. Ceny pro rok 2009 od té doby šplhaly až do úrovně cca 90 euro/MWh. V poslední době klesly zpět na 58 euro/MWh. I kdyby ČEZ nakoupil pro své zákazníky elektřinu na rok 2009 až v posledních dnech, stále by se to projevilo meziročním zdražením přes 10%.

Video - Tisková konference

Zákazníci ČEZ mají nyní tři možnosti: zákazník, který preferuje jistotu, využije nabídky a do konce února si zafixuje cenu na dva roky dopředu. Ten, kdo věří v pokles, využije produkty měsíc nebo kvartál z nabídky ČEZ, jejichž cena kopíruje aktuální situaci na burze a mění se měsíčně nebo čtvrtletně. Třetí možností je využití tradičního systému – zákazník počká na konec roku na nové ceníky, které budou odrážet situaci na trzích ve středním, tedy ročním období. Zákazníci tak mají možnost vlastním rozhodováním ovlivnit své účty za elektřinu.