10. 6. 2005

ČEZ jako první v Evropě prodal elektřinu na evropském trhu za více jak 40 EUR za MWh

Obchodníci ČEZ včera překonali obchodní útvary ostatních evropských energetických firem. ČEZ využil své pružnosti a jako první obchodník s elektřinou prodal na německém trhu dodávku elektřiny pro příští rok za více jak 40 EUR za MWh. Celkově objem tohoto obchodu činí zhruba 54 milionu korun.

Šlo o prodej, jenž je zprostředkováván brokery na trhu s elektřinou. Broker je zprostředkovatel obchodní transakce, který k sobě oba partnery přivede v online čase. Psychologickou hranici 40 EUR/MWh se ČEZ podařilo prolomit v 15:30:18 - 9.6.2005. Pro letošní rok činila průměrná velkoobchodní cena na německém trhu zhruba 34 EUR/MWh. Pro příští rok se tak ceny již nyní zvedly o téměř 18 procent a cenový růst pokračuje.

V České republice jsou nejnižší velkoobchodní ceny elektřiny ve srovnání s okolními státy. Na Slovensku jsou letos velkoobchodní ceny vyšší o 10 %, v Polsku o 15 %, Německu a Rakousku o 18 %, v Maďarsku dokonce o 22 %.

Protože trh s elektřinou v České republice patří k nejotevřenějším v Evropě a panuje zde konkurenční prostředí, je cena na českém trhu závislá na vývoji evropských cen, zejména v Německu.

Důvody pro růst cen jsou v zásadě tři - růst ceny samotné elektřiny v souvislosti s nutnou obnovou elektráren v celé Evropě, kdy cena elektřiny musí odpovídat cenám současných elektráren (ty současné byly postaveny v cenách před 30 a 40 lety), dále pak jsou zde náklady na unbundling (zákonem dané oddělení distribuce od obchodu v souvislosti se vznikem tržního prostředí) a vyšší náklady na podporu obnovitelných zdrojů (vyšší výkupní ceny elektřiny z těchto zdrojů i vyšší náklady na provoz sítí).

Ladislav Kříž, tiskový mluvčí ČEZ, a. s.