13. 7. 2005

ČEZ je připraven předložit vládě nabídku na koupi 55 procentního podílu v Severočeských dolech a navýšit tak svůj 37procentní podíl v této společnosti

ČEZ vítá rozhodnutí vlády, protože možnost získat majoritu v Severočeských dolech, kde již nyní ČEZ vlastní přes 37 procent, je pro budoucnost ČEZ významné.

„Jde o možnost získat jistotu pro budoucí provoz nových nebo kompletně obnovovaných elektráren, do kterých ČEZ investuje v následujících letech přes 100 miliard korun. Faktické vlastnictví nám dává větší jistotu pro spolehlivý provoz elektráren v budoucnu,“ řekl Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

ČEZ a Severočeské doly jsou na sobě vzájemně velmi závislé - 80 % produkce SD míří k ČEZ a tyto pokrývají potřeby ČEZ ze 60 procent, a tak spojení obou firem je jediným logickým řešením. Naprosto stejně je organizována i konkurence.

Hnědé uhlí, na rozdíl od černého, nelze vyvážet a volně s ním obchodovat (využívá se jen u nás a v bývalém východním Německu, vzhledem k nízké výhřevnosti na objem se nevyplatí jej vozit na větší vzdálenosti), na druhé straně elektrárny jsou uzpůsobeny přesně na spalování uhlí určité kvality a nelze je jednoduše změnit. Tržní prostředí zde není žádné, ať jsou vlastnické poměry jakékoliv.

Ladislav Kříž, tiskový mluvčí ČEZ, a. s.