31. 7. 2024

ČEZ pokračuje v přechodu klíčových kontrol materiálů do vlastních rukou

Hned dvě nová zařízení pořídil ČEZ pro rozšíření kontrol ve své materiálové laboratoři v Tréninkovém a realizačním centru. Zařízení v souhrnné výši pěti miliónů korun umí změřit obsah plynů v kovovém materiálu a jeho tvrdost. ČEZ tak pokračuje v přechodu zajišťování klíčových materiálových kontrol vlastními pracovníky. Dosud některé z nich dělali dodavatelé.

Kolik dusíku obsahuje ocelový materiál. Kolik vodíku obsahují svarové spoje. To je příklad parametrů, které dokáže změřit speciální přístroj - spalovací analyzátor. V zařízení o velikosti většího akvária se maximálně dvougramový vzorek nejprve spálí a následně vysoce citlivé detektory změří plyny, které se v materiálu nachází. U kovového materiálu se zaměřují hlavně na dusík, u svarů pak na vodík. Vyšší koncentrace může mít vliv na pevnost a životnost materiálu.

„Kvalitní materiál je klíčový pro spolehlivý a bezpečný provoz. Nespoléháme se pouze na certifikaci od výrobce, ale sami si kvalitu materiálu ještě ověřujeme. Tento typ speciálních kontrol nám dosud zajišťovali dodavatelé, nově je máme ve vlastních rukou,“

vysvětlil Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Vlastní měření přitom trvá pouhé dvě minuty. Předchází mu ale několikahodinová kalibrace zařízení a příprava vzorků. „Kalibrovat ho musíme pokaždé před použitím. To samozřejmě kontrolu prodlužuje, na druhou stranu je to důležité z hlediska přesnosti výsledků,“ doplnil Zdeněk Čančura.

Ročně předpokládají technici udělat na zařízení kolem dvou stovek kontrol. Ty se týkají především ocelového materiálu, ze kterého je vyrobeno potrubí a důležité zařízení. Specialisté kontrolují hlavně vlastní materiál, služby Tréninkového a realizačního centra mohou využít i externí mimo ČEZ.

 

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 8,8 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.