20. 9. 2012

ČEZ pracuje ze všech sil na obnovení dodávek tepla pro odběratele z Teplárny Trmice

Trmice – Včera ve večerních hodinách vyhořela rozvodna, bez které nelze v Teplárně Trmice zajistit výrobu tepla a elektrické energie. Ke zranění osob nedošlo. V současné době jsou práce na odstranění škod a obnovení napětí a tím i znovunajetí teplárny do provozu v plném proudu. Se vzniklou situací byl seznámen primátor Ústí nad Labem, který bude i nadále průběžně informován o vývoji situace. Předběžně určenou příčinou požáru, byla technická závada na zařízení napájecí vody pro kotel K5.

AKTUÁLNÍ INFORMACE Ještě v noci ze čtvrtka na pátek se díky maximálnímu nasazení zaměstnanců Teplárny Trmice a specialistů z dodavatelských firem podařilo zajistit náhradní napájení elektřinou všech důležitých provozů teplárny a umožnit tak postupný nájezd kotlů a turbín. V současné době je již pára dodávána do topných systémů. Postupně tak dochází ke zprovozňování jednotlivých parních řadů. Najíždění tepla ovšem musí být velmi pozvolné, neboť 105 km dlouhá soustava je vychladlá. Proto ještě nějaký čas potrvá, než budou obnoveny dodávky na celé trase. Poslední odběratelé se tak pravděpodobně dočkají obnovení dodávek během soboty.

„Jakmile to podmínky po uhasení požáru dovolily, začali jsme ihned napravovat škody. Už v šest hodin ráno byli na místě pracovníci servisních organizací. Stejně tak i z naší strany, doslova co má ruce a nohy se snaží co nejvíce minimalizovat škodu a co nejdříve celé zařízení zprovoznit,“ řekl Tomáš Brandejs, generální ředitel Teplárny Trmice.

Požár elektrické rozvodny v Teplárně Trmice vyřadil zdroj tepla pro cca 30 000 domácností v Ústí nad Labem a průmyslové odběry. Plánovaná oprava potrvá vzhledem k rozsahu poškození pravděpodobně do sobotního poledne, specialisté Skupiny ČEZ a dodavatelských organizací dělají vše pro to, aby práce urychlili. Zároveň s tím se od požáru nepřetržitě pracuje na zajištění náhradních dodávek tepla.

K požáru rozvodny v Teplárně Trmice došlo ve středu po jednadvacáté hodině, hasiči dokončili zásah ve čtvrtek po jedné hodině ranní. Ihned po odvětrání zakouřených prostorů začaly opravy. Zaměstnance teplárny doplnili specialisté dodavatelských firem, takže se na místě střídá kolem třiceti lidí. Práce komplikují pozůstatky hasebních látek, tudíž náročnou opravu nelze přehnaně uspěchat. Vzhledem k důležitosti situace je snaha teplárny zároveň zajistit náhradní napájení nezbytných zařízení pro najetí jednotlivých kotlů vybudováním provizorního vysokonapěťového přívodu o přibližné délce 200 m.

„Chceme se pojistit proti tomu, že by odběratelé byli v nevýhodné situaci bez tepla delší dobu, pokud by se opravy zkomplikovaly. O vývoji situace je průběžně informován i primátor Ústí nad Labem. Dobrých zpráv moc nemáme, jednou z nich je to, že díky vlastnímu náhradnímu zdroji nezůstává bez tepla nemocnice a že při samotném požáru nedošlo ke zranění. Všem zákazníkům se omlouváme,“uvedl Tomáš Brandejs, generální ředitel Teplárny Trmice. Podobným situacím lze podle něj jen stěží předcházet, zařízení teplárny prochází standardní periodickou údržbou a nejevilo žádné známky poruchového stavu.  

„Teplárna Trmice je velký zdroj, který je zálohovaný především uvnitř svého areálu, bohužel bez zásobování elektřinou není možné tyto zálohy uvést do provozu. Další kotelna na parní síti se obvykle  dimenzuje jen na letní dodávky, teď  bohužel nemohla pokrýt úplný výpadek hlavního zdroje tepla, který se v takovém rozsahu nepředpokládá. Všem zákazníkům se ještě jednou omlouváme a ujišťujeme, že uděláme vše pro to, abychom dodávky obnovili, co možná nejrychleji,“ uvedl dále Tomáš Brandejs.

Náhradní kotelna najela dnes dopoledne a zásobuje Neštěmice, odpoledne by mohla zajistit teplo i pro část Krásného Března. Co se týče zprovoznění soustavy, plánuje ČEZ, že první pára začne do systému proudit dnes ve 22 hodin, soustava je ale vychladlá a měří 105 kilometrů, tudíž se bude najíždět velmi pozvolně, aby nedošlo k haváriím. Poslední odběratelé se dočkají obnovení dodávek pravděpodobně až v sobotu večer.