29. 8. 2005

ČEZ předložil vládě nabídku na koupi 56 procentního podílu v Severočeských dolech, čímž by navýšil svůj 37 procentní podíl v této společnosti

Energetická společnost ČEZ využila možnost předložit nabídku na získání 55,792 % akcií Severočeských dolů a v odpoledních hodinách dne 29.srpna 2005 doručila Fondu národního majetku České republiky závazný a neodvolatelný návrh na uzavření smlouvy o koupi akcií společnosti Severočeské doly a.s., které jsou v jeho držení.

„Jde o možnost získat jistotu pro budoucí provoz nových nebo kompletně obnovovaných elektráren, do kterých ČEZ investuje v následujících letech zhruba 100 miliard korun. Půjde o jednu z největších investic realizovaných v České republice. Faktické vlastnictví nám dává větší jistotu pro spolehlivý provoz elektráren v budoucnu,“ řekl Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

ČEZ a Severočeské doly jsou na sobě vzájemně velmi závislé - 80 % produkce SD míří k ČEZ a tyto pokrývají potřeby ČEZ ze 60 procent, a tak spojení obou firem je logickým řešením. Naprosto stejně je organizována i konkurence.

Hnědé uhlí, na rozdíl od černého, nelze vyvážet a volně s ním obchodovat (využívá se jen u nás a v bývalém východním Německu, vzhledem k nízké výhřevnosti na objem se nevyplatí jej vozit na větší vzdálenosti), na druhé straně elektrárny jsou uzpůsobeny přesně na spalování uhlí určité kvality a nelze je jednoduše změnit. Tržní prostředí zde není žádné, ať jsou vlastnické poměry jakékoliv.

Vláda České republiky rozhodla usnesením č. 887 ze dne 13. července 2005 mimo jiné o zahájení exkluzivních jednání s ČEZ, a. s., za účelem předložení nabídky na získání 55,792% akcií společnosti Severočeské doly a.s., se sídlem Chomutov, Boženy Němcové 5359, PSČ: 430 01, IČ: 49901982, zapsané v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Ústí nad Labem, oddíl B., vložka 495,  které jsou v držení Fondu národního majetku ČR. 

Ladislav Kříž, tiskový mluvčí ČEZ, a. s.