25. 5. 2007

ČEZ se chystá investovat do snižování emisí skleníkových plynů v Moldavsku

Energetická společnost ČEZ dnes uzavřela předběžnou dohodu s moldavskou firmou Biogas Inter o odkupu emisních redukcí dosažených využitím metanu, vznikajícího na skládce odpadu hlavního města Moldavska Kišiněv. Předběžná dohoda byla podepsána u příležitosti návštěvy moldavské delegace na jednání Visegrádské čtyřky za přítomnosti moldavského prezidenta.

Stejně tak jako dopady působení skleníkových plynů v atmosféře neznají hranice mezi jednotlivými státy, tak i úsilí ve snižování emisí skleníkových plynů by mělo přesahovat hranice. Právě s tím počítá i koncepce obchodování a přidělování povolenek v Evropské unii, která navazuje na Kjótský protokol.

„Jedná se o naplnění našeho cíle investovat do snižování emisí nejen v České republice, ale i v zahraničí,“ uvedl Martin Cmíral, vedoucí environmentální agendy společnosti ČEZ. „Realizace projektů CDM je součástí portfolia opatření, která ČEZ specifikoval v Akčním plánu snižování emisí CO2, a tento moldavský projekt je jedním z několika, kterými se ČEZ v současné době zabývá,“ dodal Cmíral. Obě strany v současné době pracují na přípravě finální smlouvy.

Projekt, který je zaměřen na energetické využití metanu, vznikajícího v tělese skládky, bude generovat ca 100 000 tun úspor CO2 ekvivalentu ročně. Metan je jedním ze skleníkových plynů, regulovaných Kjótským protokolem. Nákup emisních redukcí je realizován formou projektu CDM (Clean Development Mechanism).

Projekt CDM je takový projekt, kdy investor ze státu, který má v rámci Kjótského protokolu závazek redukovat emise skleníkových plynů, realizuje toto snížení v jiném státu, který tento závazek nemá (stát se statutem rozvojové země). Dosažené emisní úspory si pak může připsat na svůj účet. Tyto tzv. CDM projekty jsou jedním z flexibilních mechanismů Kjótského protokolu umožňující mezinárodní obchod s emisemi. Systém obchodování s povolenkami nyní umožňuje, aby se do projektů jako investoři zapojily i firmy spadající do působnosti systému obchodování s povolenkami. ČEZ pak může získané emisní redukce použít na pokrytí svých emisí v systému stejně jako povolenky.

Eva Nováková, tisková mluvčí ČEZ, a. s.