4. 10. 2005

ČEZ se kvalifikoval do soutěže o rumunskou distribuční společnost Electrica Muntenia Sud a pokračuje v tendru na polskou elektrárnu Kozienice.

Podle tiskové zprávy uveřejněné včera rumunským ministerstvem hospodářství a obchodu na jeho internetových stránkách (1) postoupil ČEZ mezi zájemce, kteří se kvalifikovali do privatizačního tendru na rumunskou distribuční společnost Electrica Muntenia Sud. Kromě ČEZu se do tendru kvalifikovalo dalších devět zájemců.

V pátek 30. září také oznámilo polské ministerstvo státního pokladu (2) další jednání se všemi šesti uchazeči (včetně energetické společnosti ČEZ), kteří v dubnu letošního roku postoupili do užšího výběru v privatizačním tendru polské černouhelné elektrárny Kozienice a na začátku letošního září podali další nabídku.

Rumunská distribuční společnost Electrica Muntenia Sud obsluhuje přes milión zákazníků na území hlavního města Bukurešť a v přilehlých regionech Giurgiu a Ilfov a ročně prodá více než 4,5 TWh elektřiny. Electrica Muntenia Sud přímo sousedí s distribuční společností Electrica Oltenia, v jejímž privatizačním tendru uspěl ČEZ na konci loňského roku a na začátku dubna letošního roku podepsal privatizační smlouvu.

Kozienice jsou největší polskou tepelnou elektrárnou a jednou z největších elektráren v Evropě. Jedná se o vysoce modernizovanou elektrárnu, splňující kritéria EU, s využitelným výkonem ve výši 2 845 MW.

Eva Nováková 
tisková mluvčí, ČEZ, a. s.


(1) http://www.minind.ro/presa_2005/octombrie/com_mec_3_oct_lista_scurta_muntenia_sud.html

(2) http://www.msp.gov.pl/index_msp.php?dzial=29&id=1260