1. 12. 2009

ČEZ se o možné kontrole dozvěděl z médií den předem

Lidové noviny dnes ve svém článku „Češi všechno prozradí. Doplatí na to?“ tvrdí, že ČEZ věděl o kontrole ještě dříve než den předem. Není to pravda. Lidové noviny citují i nejmenovaný zdroj z ČEZ, který údajně tvrdil, že skartovačky jely naplno. Netušíme, kdo by tím údajným zdrojem mohl být, ale nepochybně uvedl Lidové noviny v omyl.

ČEZ se prvně dozvěděl o  možné kontrole v pondělí 30.11. od serveru Euro.cz a to ve 14:12, kdy se na nás server obrátil s žádostí o reakci. Žádná panika na centrále nenastala, pouze vedoucím pracovníkům byla připomenuta směrnice z roku 2007 pro postup při inspekci antimonopolních orgánů, takže zaměstnanci vědí, jak se v této situaci chovat.  Právní útvar všechny  vyzval  k tomu, aby se vyvarovali jakéhokoliv mazání nebo skartace.

Po zkušenostech z obdobných šetření v jiných evropských energetikách jsme  totiž věděli, že na toto se inspektoři zaměřují a pokutují  již z principu.  Ostatně, dříve či později by k nám ale evropská antimonopolní kontrola přijít musela.  ČEZ dnes patří mezi největší evropské energetické společnosti a musíme si zvyknout, že bude podroben stejně přísným kontrolám jako ony. V uplynulých letech takováto kontrola potkala desítky významných energetických firem, jako jsou německé E.ON, RWE, švédský Vatenfall, francouzskou EdF nebo italské ENI Group a další.

Lidové noviny si asi nedokáží představit,  jaký je vnitřní chod velké energetické firmy s jadernými zdroji. Všechny informace o elektronických datech (tedy například včetně informace o e-mailu, když se jeden zaměstnanec zeptá druhého a oba hned maily smažou) se uchovávají déle než měsíc ve střeženém prostoru jaderné elektrárny Temelín. Data jsou chráněna proti jakékoliv neoprávněné manipulaci. Vybraná podstatná obchodní data se pak uchovávají několik let. Písemné dokumenty mají vždy elektronickou podobu. Skartovat jejich písemnou podobu je nesmysl – důkazů o jeho vzniku z historie se nezbavíte a navíc si zničíte důležitý obchodní dokument.

Tyto informace o fungování firem má komise k dispozici,  a jakoukoli manipulaci s daty by dokázala jednoduše odhalit.  Na to mají experty a  silně se na to zaměřují.  Věříme proto, že nepravdivé informace publikované Lidovými novinami nás u kontroly nepoškodí.