15. 9. 2005

ČEZ se přihlásil do privatizačního tendru na rumunskou distribuční společnost Electrica Muntenia Sud

Energetická společnost ČEZ pokračuje ve své zahraniční expanzi v oblasti jihovýchodní Evropy oficiálním vyjádřením zájmu o rumunskou distribuční společnost Electrica Muntenia Sud S.A.

„V Rumunsku to je již druhý privatizační proces v pořadí, kterého se účastníme, v předchozím, na Electricu Oltenia, jsme v loňském roce uspěli, a rozšířili tak počet koncových zákazníků Skupiny ČEZ o 1,4 miliónu. Vstupem do tendru na distribuční společnost Electrica Muntenia Sud potvrzujeme, že nám na působení v regionu záleží. Snaha o posílení pozice na zdejším trhu je přirozená, pokračujeme tak v naplňování naší vize stát se lídrem na energetickém trhu střední a jihovýchodní Evropy“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel společnosti Martin Roman.

Electrica Muntenia Sud obsluhuje přes milión zákazníků na území hlavního města Bukurešť a v přilehlých regionech Giurgiu a Ilfov a ročně prodá více než 4,5 TWh elektřiny. Electrica Muntenia Sud přímo sousedí s distribuční společností Electrica Oltenia, v jejímž privatizačním tendru uspěl ČEZ na konci loňského roku a na začátku dubna letošního roku podepsal privatizační smlouvu.

Přímo na distribuční společnost v Rumunsku navazují i tři distribuční firmy Skupiny ČEZ v Bulharsku. Dosavadními akvizicemi Skupina ČEZ téměř zdvojnásobila počet svých koncových zákazníků na celkových 6,6 milionu a vyšvihla se tak na osmou příčku mezi evropskými energetikami podle tohoto kritéria.

Eva Nováková, tisková mluvčí ČEZ, a. s.