23. 12. 2005

ČEZ se přihlásil do tendru na makedonskou distribuční společnost AD ESM

Energetická společnost ČEZ oficiálně vyjádřila zájem o vstup do privatizačního tendru na jediného makedonského distributora elektřiny, společnost AD ESM.

“Máme vážný zájem o makedonskou energetiku. Nachází se v našem cílovém regionu jihovýchodní Evropy a navazuje na země, ve kterých Skupina ČEZ již aktivně působí. Výhodou ČEZ je, že si v nedávné době prošel restrukturalizací energetického sektoru v České republice, která se nyní připravuje i v Makedonii. Dnes je ČEZ jednou z nejziskovějších a zároveň nejméně zadluženou evropskou energetikou. Naše zkušenosti rádi, na cestě za naším cílem stát se jedničkou na trzích s elektřinou střední a jihovýchodní Evropy, do Makedonie přeneseme,“ řekl Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

Společnost AD ESM obsluhuje 721 tisíc koncových zákazníků a ročně prodá 4,4 TWh elektřiny. Mimo distribuce společnost ESM vlastní 11 malých vodních elektráren s celkovou instalovanou kapacitou 38 MW.

V Makedonii se ročně vyrobí cca 6,2 TWh elektřiny, více než třemi čtvrtinami se na výrobě elektřiny podílejí tepelné elektrárny, zbývající 1,5 TWh vyrábějí vodní elektrárny.

Importy elektřiny se na roční spotřebě elektřiny podílí téměř 16 %, celková spotřeba dosáhla v roce 2004 zhruba 7,4 TWh, v roce 2005 se očekává spotřeba 7,7 TWh.

Eva Novakova, Press Officer, CEZ, a. s.