7. 6. 2007

ČEZ se stal účastníkem projektu hledání podzemních kapacit pro ukládání CO2 ve střední a východní Evropě

Společnost ČEZ se stala účastníkem projektu GeoCapacity. Cílem programu je do konce roku 2008 prověřit možnosti podzemních kapacit pro ukládání CO2 zejména ve střední a východní Evropě, včetně nalezení vhodných lokalit. V ČR proběhne takto komplexní průzkum vůbec poprvé.

Projekt GeoCapacity je prvním komplexním hodnocením vhodných podzemních kapacit v regionu střední a východní Evropy. Obsahově navazuje na předchozí projekt, který tyto kapacity zkoumal v zemích západní Evropy. ČEZ je v rámci projektu součástí tzv. „End-User Group“, tedy skupiny společností, které se na výzkumu podílejí finančním příspěvkem. ČEZ díky své účasti získá přístup k veškerým informacím, které budou výstupem projektu. Součástí konsorcia výzkumných organizací je i Česká geologická služba, která mapuje potenciál geologických formací v ČR a navazuje takto na své předchozí předběžné odhady úložných kapacit v ČR.„Účast v projektu GeoCapacity je jednou z mnoha aktivit, které realizujeme v souvislosti s Akčním plánem snižování emisí CO2. Součástí plánu je výzkum možností využití technologie separace a následného uložení CO2 v podzemí. Výsledky projektu GeoCapacity nám pomohou zmapovat geologický potenciál v oblastech našeho zájmu,“ řekl Aleš Laciok z Oddělení enviromentální agendy ČEZ. Informace o projektu GeoCapacity jsou k dispozici na oficiálních webových stránkách projektu na adresehttp://nts1.cgu.cz/geocapacity, včetně obrázků graficky popisujících celý proces separace a ukládání CO2.

Ivo Měšťánek,manažer komunikace ČEZ

Akční plán snižování emisí CO2

Akční plán snižování emisí CO2 představila Skupina ČEZ v březnu 2007. Plán počítá do roku 2020 se ztrojnásobením výroby z obnovitelných zdrojů energie na 5,1 TWh. K dalším cílům patří snížit intenzitu emisí skleníkových plynů o 15 %, přispět ke splnění národního cíle snížení energetické náročnosti o 23 TWh ročně a investovat v zahraničí do projektů, které povedou k úspoře nejméně 30 milionů tun CO2. Plánovaná opatření si do roku 2012 vyžádají dodatečné výdaje v souhrnu více než 17 miliard Kč. Cíle a opatření akčního plánu jsou rozděleny na 4 hlavní oblasti: 1. obnovitelné zdroje energie, 2. snižování intenzity emisí zdrojů ČEZ, 3.úspory energie a 4. zahraniční projekty na snižování emisí.Kompletní akční plán je k dispozici zde.


Systém separace a následného uložení CO2 (CCS - Carbon Capture and Storage) je jednou z variant, které jsou ve světě v současnosti zvažovány pro redukci emisí tohoto plynu. Jde o nový postup, který je zatím využíván jen na několika místech na světě, a to pouze v testovacím režimu (jde např. o pilotní separační jednotku v Dánsku vybudovanou v rámci mezinárodního projektu CASTOR). Samotný systém CCS se skládá ze tří kroků – ze separace CO2 (v současnosti je nejrozvinutější technologie separace po spálení uhlí „post-combustion capture“, existuje ale i varianta separace před spálením „pre-combustion capture“), jeho transportu prostřednictvím potrubí a nakonec uložení ve vhodném prostoru (nejčastěji se zvažuje ukládání do hlubokých nevyužívaných zvodní či do ve vytěžených ložisek ropy a plynu).