4. 6. 2012

ČEZ spolupracuje s dalším partnerem v projektu Elektromobilita

Praha, 4. června 2012 – Ministerstvo životního prostředí se stalo v pořadí druhým ministerstvem, které se zapojilo do projektu Elektromobilita společnosti ČEZ. Oba subjekty budou společně spolupracovat na rozvoji „čisté“ dopravy v České republice.

Jedním z kroků spolupráce je testování elektromobilu Peugeot iOn, který si Ministerstvo životního prostředí převzalo do testovacího provozu od společnosti ČEZ. Auto bude MŽP používat v každodenním provozu městské dopravy, při kterém se zaměření na sledování dojezdové vzdálenosti, dobíjení a nákladů na provoz elektromobilu.

„Je logické, že se o testování jízdních vlastností elektromobilu zajímá právě Ministerstvo životního prostředí, které podporuje čistý provoz ve městech. Nás to těší z několika důvodů. Jednak spolupracujeme s dalším ministerstvem, které nás podporuje v rozvoji elektromobility. To znamená, že s MŽP budeme postupně hledat způsoby, jak dostat elektrická vozidla do ulic našich měst. Potom se nám také nabízí prostor pro detailnější sledování dobíjení dalšího auta, které jsme poskytli v rámci spolupráce novému subjektu. To jsou pro nás cenné informace, které potřebujeme k  rozvoji všech dobíjecích stanic,“ vysvětluje Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie společnosti ČEZ.

ČEZ se v současnosti zaměřuje na výstavbu dobíjecích stanic pro normální dobíjení, které staví u svých infrastrukturních partnerů. Dnes je v provozu 18 stanic pro normální dobíjení, z toho 13 jich je veřejných a 5 neveřejných.

Do konce roku 2012 chce ČEZ nainstalovat desítky stejných typů stanic, a to nejenom v Praze, ale také v Hradci Králové, ve Vrchlabí nebo Mladé Boleslavi. ČEZ instaluje stanice u svých infrastrukturních partnerů, kterými jsou obchodní centra, supermarkety nebo městské části. Mezi partnerské subjekty patří také státní instituce a úřady, jako je například CzechInvest, a ministerstva. Prvním, které začalo spolupracovat s ČEZ na projektu Elektromobilita, je Ministerstvo průmyslu a obchodu, kterému ČEZ nedávno předal do vlastního testovacího provozu elektromobil a dobíjecí stanici.

V polovině letošního roku chce ČEZ zprovoznit svojí první rychlodobíjecí stanici, která bude stát před centrálou společnosti v Duhové ulici v Praze.

Projekt Elektromobilita společnosti ČEZ

Skupina ČEZ podporuje koncept elektromobility v souladu se strategií FUTUR/E/MOTION. Kroky, které ČEZ v tomto směru podniká, se týkají podpory užívání elektromobilů, poskytování komplexních služeb s vazbou na distribuční síť ČEZ. Cílem je přispět k rozvoji zcela „bezemisní“ dopravy v Česku a testovat dopady elektromobility na distribuční síť.