17. 12. 2010

ČEZ Teplárenská: Nové ceny tepla jsou stále výhodné

Severní Čechy – I po avizovaném navýšení cen pro rok 2011, zůstanou dodávky tepla ČEZ Teplárenskou cenově výhodné, komfortní, spolehlivé a ekologické. Cena z centrálního zásobování teplem od ČEZ Teplárenská, a. s., z elektráren Skupiny ČEZ, je totiž dlouhodobě výhodná a ve srovnání s hlavním substitutem v podobě domácí plynové kotelny je minimálně o 15% levnější. Například na Chomutovsku, kde jsou centrálním zásobováním teplem vytápěna města Chomutov, Jirkov, Kadaň a Klášterec nad Ohří budou ve finále ceny pro spotřebitele téměř srovnatelné, byť se jejich navýšení procentuálně dle lokality pochopitelně liší.

„Konkrétně v Chomutově, Jirkově a Klášterci nad Ohří vzroste cena primární dodávky pro distributory o 5%. Pro průměrnou domácnost se spotřebovanými 36 GJ za rok, by to nemělo znamenat více než 50 korun měsíčně navíc. Konečnou cenu pro domácnosti ovšem stanoví právě distributoři, ale i jejich ceny dlouhodobě nepřevyšují běžnou a konkurenceschopnou cenu v České republice,“ říká František Macek, vedoucí útvaru prodeje a marketingu ČEZ Teplárenská

V Kadani bude meziroční nárůst sice 8,5%, ale cena za 1 GJ je zde stále jedna z nejnižších v republice. Pro průměrnou domácnost by to nemělo znamenat více než 60 korun měsíčně navíc. „Například ve srovnání s Chomutovem nebo Kláštercem nad Ohří je v Kadani primární cena pro distributora i nadále výrazně nižší a to přibližně o 75 korun za 1 GJ. Konečnou cenu pro domácnosti pochopitelně stanoví distributor. I zde jeho cena dlouhodobě nepřevyšuje běžnou a konkurenceschopnou cenu v ČR,“ doplnil František Macek.

V případě centrálního zásobování teplem z Elektrárny Ledvice se pro domácnosti na Teplicku zvýší cena o 4,5%. Pro průměrnou domácnost, která spotřebuje výše zmiňovaných 36 GJ za rok, to znamená měsíční navýšení o 57 korun.

Jiné je to samozřejmě u plynových kotelen. V Teplicích je navýšení o 1,85%, což by nemělo u průměrné domácnosti přesáhnout 30 korun měsíčně. V Dubí je navýšení o 0,73%, tedy přibližně 12 korun za měsíc navíc. V případě Krupky je navýšení 8,6%, tedy o 129 korun měsíčně navíc pro domácnost s průměrnou spotřebou 36 GJ za rok,“ říká Petr Macek. V Bílině je cena tepla z plynových kotelen navýšena o 1,8% (30 Kč měsíčně), Duchcově o 4,5% (69 Kč měsíčně), Hrobu o 3,3% (52 Kč měsíčně) a Oseku o 5,6% (87 Kč měsíčně). Všechny nové ceny, kromě Krupky, jsou pod cenou roku 2009 a nepřesáhnou 550 Kč/GJ, přičemž tam, kde ČEZ Teplárenská nepůsobí, dosahují ceny běžně více než 600 Kč/GJ.

Podle Petra Hodka, obchodního ředitele ČEZ Teplárenská, není již v dnešní době správné vše počítat na procenta, ale je nutné vycházet z absolutních čísel.  „Kalkulace byly samozřejmě zpracovány dle platného Cenového rozhodnutí ERU č. 1/2010 ze dne 11. 10. 2010 k cenám tepelné energie. Do cen roku 2011 vstupuje vliv obecné inflace. Dalším podstatným důvodem změny cen je snižování dodávek vlivem zateplování, které je samozřejmě logické, s negativním dopadem na jednotkové stálé náklady – efekt zateplování pro domácnosti je výrazně vyšší než je nárůst ceny tepla. Každá cenová lokalita se přitom kalkuluje samostatně. Každá má své specifické podmínky, v každé je vyráběno teplo jiným zdrojem s odlišnými technologickými parametry.“ vysvětlil na závěr Petr Hodek, proč se navýšení cen pro jednotlivé lokality procentuálně liší, a to jak v případě plynových kotelen, tak i uhelných zdrojů.

 Poznámka: Všechny číselné údaje zabývající se cenami jsou bez DPH.